More

  Obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Brčkom (VIDEO/FOTO)

  U Brčkom se nizom aktivnosti obilježava Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

  U organizaciji Udruženja Stećak, Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Bošnjačke zajednice kulture Preporod i drugih sinoć je započelo obilježavanje u Domu Islahijeta, gdje je upriličena tribina pod nazivom “Značaj ZAVNOBiH-a za državnost Bosne i Hercegovine: 78 godina poslije”.

  Danas je položeno cvijeće na spomenike borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane.

  “Neophodno je obilježavati ovakve datume, jer ovaj datum se izdiže iznad svih političkih dešavanja, iznad svih političkih previranja, iznad svih, hajmo reći slobodno, političkih sukoba. On ima jednu dublju simboliku i predstavlja nešto što je utemeljeno i što ne može biti narušeno nikakvim političkim dešavanjima kako unutar države, tako i van nje”, kazao je u izjavi za medije Safet Imamović, član Organizacionog odbora obilježavanja.

  “Bosna i Hercegovina je naša država, mi u njoj smo rođeni, mi smo u njoj proživjeli svašta, mi ćemo u njoj i dalje živjeti”, naglasio je fra Mirko Josić, predsjednik HKD Napredak Brčko.

  Nakon toga je upriličena i centralna aktivnost – Svečana akademija „Dan državnosti BiH“ u sali HKD Napredak.

  “Za mentalitet, za svijest jednoga naroda, bosanskohercegovačkog naroda, vrlo je značajno obilježavati ovakve datume. Značajno je i s aspekta trenutne situacije, trenutne političke situacije, okolnosti u kojima se nalazimo”, izjavio je Amir Karić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, koji je bio gost Svečane akademije.

  Sutra sa početkom u 17 sati u Domu islahijeta zakazana je promocija monografije dobitnika ratnih priznanja Armije i MUP-a RBiH.

  Posljednja aktivnost povodom obilježavanja Dana državnosti je ekipni šahovski turnir za kadete u nedjelju od 10 sati u prostorijama SD Bosona Brčko distrikt BiH.

  Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, sinoć je u sali Napretka upriličena svečana akademija Organizacije SDP BiH Brčko distrikta BiH.

  Dan državnosti Bosne i Hercegovine u Brčkom su tradicionalno obilježili i navijači svojim transparentima.

  Na današnji dan prije 78 godina, u jeku najkrvavijeg rata u ljudskoj historiji, u malom gradu na oslobođenoj teritoriji naše zemlje, odvijao se događaj koji je ovaj datum zlatnim slovima upisao u biografiju Bosne i Hercegovine.

  Naime, 25. novembra 1943. godine u oslobođenom Mrkonjić Gradu, sastali su se Hrvati, Bošnjaci i Srbi, na sastanku poznatom kao prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH).

  Na njemu su, te hladne jesenje noći, udareni temelji modernoj državi Bosni i Hercegovini te joj je vraćena stoljetna državnost koju je izgubila padom pod okupaciju Osmanskog carstva 1463. godine pogubljenjem njenog posljednjeg kralja Stjepana Tomaševića.

  Zato je, u noći sa 25. na 26. novembar 1943. godine u Mrkonjić Gradu rečeno da Bosna i Hercegovina nije srpska, nije hrvatska, a nije ni muslimanska (bošnjačka), nego i srpska i hrvatska i bošnjačka. Zemlja naroda Bosne i Hercegovine.

  “Danas Narodi Bosne i Hercegovine kroz svoje jedino političko predstavništvo – Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska, i hrvatska bude slobodna zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata”, riječi su kojima se zaključuje Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a.

  Ekipa portala Otisak.ba svim Bosancima i Hercegovcima želi sretan Dan državnosti!

  Novinar: Adis Mujdanović
  Snimatelj i montažer: Samir Tukulj

  Čitano

  Povezani članci