More

  O moralu i politici: Osvrt na izglasane izmjene Zakona o Vladi Brčko distrikta

  Da li je moralno da i dalje neko obnaša političku dužnost a da se u isto vrijeme protiv njega vodi krivični postupak?

  Kako vole reći ozbiljni poznavaoci politike i političara: “Moral prestaje tamo gdje počinje politika”. Ovo, naravno, ne znači da je politika nemoralna nauka, niti da su svi političari nemoralni ljudi, već da je često zloupotrebljena od ljudi koji je prakticiraju i koji sebe nazivaju političarima. Takva dilema pojavila se i u ovoj našoj brčanskoj svakodnevnici, tačnije našim skupštinskim klupama, nakon izglasavanja izmjena Zakona o Vladi, kojima se mijenja višegodišnja praksa u Brčko distriktu da podizanje optužnice znači i kraj mandata za gradonačelnike i članove Vlade, piše u svojoj analizi portal Brčanski forum.

  Predlagač, gradonačelnik Siniša Milić, zastupnicima je obrazložio da se na ovaj način Zakon o Vladi usklađuje sa Statutom Distrikta, koji je preuzeo Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, a koja predviđa i presumpciju nevinosti, s obzirom na to da je dosadašnje zakonsko rješenje, da je član Vlade automatski bio razriješen sa svoje funkcije u slučaju potvrđivanja optužnice, bilo zastupljeno samo u Distriktu u odnosu na državu i regiju, pojasnio je.

  “Pomenuti zakon usklađuje se i sa zakonskim rješenjima koja se primjenjuju u entitetima, na nivou Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, kao i sa Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, koji je krovna organizacija u oblasti pravosuđa, a koji, takođe, na isti način predviđa razrješenje svoga člana u slučaju donošenja pravosnažne osuđujuće presude”, kazao je Milić na sjednici Skupštine 5. jula.

  Nakon usvajanja ovog zakona na sjednici Vlade 5. juna, prvi čovjek Distrikta u izjavi medijima je rekao:

  “Dosadašnje zakonsko rješenje je ostavljalo prostor za zloupotrebe ove odredbe i to se u mnogo navrata i činilo u prethodnom periodu, čime je bio destabilizovan rad Vlade. Takvi slučajevi su Brčko distrikt koštali znatnih finansijskih sredstava, jer je dosta onih koji su bili zbog ove zakonske odredbe prinuđeni da odstupe sa svojih funkcija, a kasnije u sudskom postupku su potvrdili svoju nevinost, zbog čega je Distrikt morao da plati stotine hiljada maraka za naknadu štete. Mislim da nije u pitanju ništa revolucionarno i što bi moglo ugroziti ostvarivanje pravde, jer sudski postupci teku nezavisno od toga kakva su administrativna rješenja u Vladi.”

  Opozicija protiv

  S druge strane, članovi opozicije su u svojim diskusijama na skupštinskoj sjednici 5. jula izrazili protivljenje donošenju ovog zakona.

  Zastupnik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine [SDP BiH] Esad Atić kazao je da usvajanje ovog zakona vodi u sistemsku korupciju, time i pogoršanje već lošeg stanja u ovoj lokalnoj zajednici, naglasio je.

  Naveo je i primjere u evropskim zemljama, u kojima su nosioci javnih funkcija podnosili ostavke zbog svojih grešaka, odnosno sumnje da su počinili krivično djelo.

  “Kako je krenulo, uskoro će uslov za članstvo u Vladi biti podignuta optužnica”, rekao je Atić.

  Zastupnik SDP-a BiH Suad Burić rekao je da ovim zakonom vladajuća većina izražava sumnju u rad Policije, Tužilaštva i sudova u ovom gradu.

  Gradonačelnik Milić je kazao da to nije tačno, izrazivši suprotnu konstataciju.

  Moral?

  Da li je moralno da i dalje neko obnaša političku dužnost a da se u isto vrijeme protiv njega vodi krivični postupak? Bez obzira opredijelili se na ovu ili onu stranu, pretpostavka nevinosti svakog pojedinca jeste civilizacijska tekovina i nešto što se treba i mora poštovati i uvažavati, ali čini se da breme bavljenja politikom i pri tome izlaganju javnosti svoje ličnosti ima svoju cijenu, piše Brčanski forum.

  “Zato ako ne treba zakon da uređuje pitanje optužnice i mandata, onda se mora prihvatiti da politika i moral moraju ići ruku pod ruku jer imaju atribut “javan”, a to znači da su u službi države, društva, građanina.

  Drugim riječima, postojanje osnovane sumnje artikulisano kroz pravosudni sistem mora imati svoju sankciju pozivanjem na moralnost politike.

  Naravno, ukoliko sistem kao što je naš želi da drži do toga (moralnosti politike). Ovo bi u konačnici značilo da oni koji su zakonito imenovani na javne funkcije trebaju se i moralno legitimirati. U protivnom…”

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty ÷ = thirty