More

  Novosadska policija traži da crnogorski konzulat u Sremskim Karlovcima istakne Srbijansku zastavu: Vlada u Podgorici sagnula glavu

  Policijska uprava Novog Sada obratila se 11. januara ove godine Generalnom konzulatu Crne Gore u Sremskim Karlovcima obavještenjem da su, shodno Zakonu o državnim simbolima Republike Srbije, dužni da istaknu, pored crnogorske, i srbijansku državnu zastavu na zgradi Konzulata.

  Neuobičajen zahtjev je prvobitno uputila policijska stanica u Sremskim Karlovcima, a onda ga je PU Novog Sada proslijedila Generalnom konzulatu Crne Gore, na čijem je čelu Nevenka Ćirović, koja je obavijest srbijanske policije dostavila Ministarstvu vanjskih poslova u Podgorici.

  Zahtjev srbijanske policije, bez dileme, znači kršenje diplomatskih protokola: država prijema komunikaciju sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima ostvaruje isključivo preko ministarstava vanjskih poslova. Zato je dopis Policijske uprave Novog Sada, koji je uručen direktno na adresu Generalnog konzulata Crne Gore, svojevrsno ignorisanje diplomatskih procedura.

  Ali i kršenje Bečke konvencije.

  Shodno članu 29 Bečke konvencije o konzularnim odnosima, država imenovanja ,,ima pravo da upotrebljava svoju nacionalnu zastavu i svoj grb u državi prijema shodno odredbama ovog člana“. Osim nacionalne zastave države imenovanja, ,,može se istaći i državni grb na zgradu konzulata i na ulazna vrata, kao i na rezidenciju šefa konzulata i na njegova prevozna sredstva kad se ova koriste za službene potrebe“.

  Prostorije konzulata su, prema Bečkoj konvenciji, nepovredive i organima države prijema dozvoljeno je da uđu u one konzularne prostorije koje konzulat koristi isključivo za potrebe svog rada samo uz pristanak šefa konzulata, lica koje on odredi ili šefa diplomatske misije države imenovanja.

  Nema dileme: prema principu eksteritorijalnosti, zakoni država primateljica – u ovom slučaju Srbije – moraju se poštovati, ali oni ne mogu da se primjenjuju na diplomatske predstavnike, niti zakon o državnim simbolima Republike Srbije može da se praktikuje na objektima diplomatsko-konzularnih predstavništava.

  Zato se dopis novosadske policije može jedino tumačiti kao – politička provokacija.

  Bez odgovora vlade

  Čudno je, međutim, što to niko nije želio ili nije smio da prizna u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore kojim koordinira premijer Dritan Abazović, piše Pobjeda.

  Umjesto diplomatske note ili neke vrste jasnog odgovora države, u crnogorskom MVP su šutjeli punih dvadeset dana. A onda je, prema saznanjima Pobjede, nakon konsultacija Abazovića i njegovog savjetnika za međunarodnu politiku, bivšeg ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića, odlučeno da se dopis novosadske policije – vrati generalnoj konzulki Nevenki Ćirović?!

  U najmanju ruku – čudan potez. Dritan Abazović i ekipa ministara, kojima je izglasano nepovjerenje još 19. avgusta prošle godine, mjesecima unazad, iako su u tehničkom mandatu, donose brojne važne odluke sa nesagledivim posljedicama – od kupovine akcija Luke Bar, kupovine Željezare i pregovora za kupovinu Port of Adrije Bar, tajnog slanja politički podobnih otpravnika poslova u ambasade širom svijeta, sve do nastavka bjesomučnog zapošljavanja svojih partijskih uhljeba po državnim institucijama.

  No, u slučaju dopisa Policijske uprave Novog Sada ista ekipa je postupila kao da nisu predstavnici države: umjesto odgovornog ponašanja, Vlada je sagnula glavu i prešutjela ponižavajući zahtjev srbijanske policije.

  Očito je: od čuvanja dostojanstva države koju predstavljaju, Abazoviću i družini ministara iz Ure i SNP-a važnije je da sačuvaju dobre odnose sa Beogradom Aleksandra Vučića.

  Otisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three × = thirty