Novoimenovani šef Misije MMF-a sa Bevandom: Nastaviti sa provođenjem reformi u BiH

  Navedeno da je u Ministarstvu financija i trezora BiH okončana izrada nacrta proračuna institucija BiH za 2019. bez obzira na izbornu godinu te da će nacrt proračuna institucija BiH biti upućen u proceduru, a dalji tok odrediće novi saziv Vijeća ministara i Predsjedništva BiH.

  [Ministarstvo finansija i trezora BiH]

  Nužno je nastaviti provođenje reformi u Bosni i Hercegovini uprkos poteškoćama koje nosi izborna godina, a nakon formiranja vlasti treba nastaviti započeti posao s MMF-om rečeno je tokom sastanka zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslava Bevande sa novoimenovanim šefa Misije MMF-a za BiH Martinom Petrijem, javlja Anadolu Agency (AA).

  Bevanda je upoznao predstavnike MMF-a s aktivnostima koje se provode u Ministarstvu financija i trezora BiH kako bi se ispunile zakonske obveze i rokovi za usvajanje proračunu za 2019. godinu.

  - Reklama -

  „Fiskalno vijeće usvojilo je Globalni fiskalni okvir kojim se za 16 milijuna KM povećava proračun institucija BiH a zahvatanja od indirektnih poreza ostala su ista, usvojen je Dokument okvirornog proračuna za razdoblje 2019.- 2021. godina. U Ministarstvu financija i trezora BiH završili smo konzultacije s proračunskim korisnicima i mi ćemo na vrijeme završiti svoj dio posla u procesu usvajanja proračuna“, kazao je Bevanda.

  Dodao je da je u Ministarstvu financija i trezora BiH okončan taj najvažniji posao bez obzira na izbornu godinu te da će nacrt proračuna institucija BiH biti upućen u proceduru, a dalji tok odrediće novi saziv Vijeća ministara i Predsjedništva BiH.

  Prvom sastanku Petrija u Vijeću ministara BiH prisustvovao je i njegov prethodnik Nadeem Ilahi kojem je ministar Bevanda zahvalio na dobroj suradnji, iskrenom odnosu i poželio mu uspjeh u budućem radu.

  Petri i Ilahi naglasili su da je pozitvno što se poštuje proračunski kalendar u Ministarstvu financija i trezora BiH i što će ovaj dio posla biti završen bez obzira na izborne aktivnosti.

  Inače, do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 milijuna KM po tranši, a vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM.

  Sastanku je nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty one − seventeen =