Novinari razgovarali o mehanizmima za zaštitu profesionalnih prava

  [Ustupljeno Otisku]

  Medijski profesionalci u Bosni i Hercegovini trebaju se bolje upoznati sa svojim pravima, obavezama te ograničenjima koja su definisana zakonskim odredbama, kako bi mogli obavljati zadatke na profesionalan način, zaključili su, između ostalog, sudionici radionice o mehanizmima zaštite medijskih profesionalaca koja je u srijedu održana u Brčkom, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

  Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić podsjetila je novinare i novinarke u Brčkom na set prava koja im garantuju međunarodni i domaći pravni propisi.

  “Ta prava uključuju ona koja se tiču slobode izražavanja, pristupa informacijama, kritike javnih procesa i zvaničnika te slobode satire”, rekla je Rudić. Dodala je kako su posebno važna, a istovremeno u praksi zanemarena, pojedinačna prava koja proizilaze iz radnog odnosa, kao i autorska prava te zabrana ekonomskog pritiska na medije i ucjenjivanje novinara.

  Novinari u Brčkom istakli su kako su, pored novinara, meta fizičkih napada i prijetnji i snimatelji, fotoreporteri i drugi medijski profesionalci zbog posla koji obavljaju. Pored toga, diskutovalo se i o posljedicama djelovanja online medija koji nisu registrovani i nemaju impressum, te samim tim nemaju obavezu primjenjivati etičke standarde i biti odgovorni prema javnosti.

  Sudionici i sudionice radionice ocijenili su upute Organizacije za europsku sigurnost i saradnju (OESS) za policiju u ophođenju s medijima te smjernice za medije u ophođenju s policijom, kao važan osnov za profesionalne odnose između medija i policijskih službi. Istaknuto je da se ove upute uglavnom primjenjuju, izuzev u onim slučajevima kada dođe do miješanja politike, u formi pritisaka na medije i novinare, odnosno pritisaka na policijske i istražne organe.

  Zaključeno je da se zaštita prava i slobode novinara može unaprijediti kroz primjenu etičkih i profesionalnih standarda u radu, kao i jačanjem solidarnosti, dijaloga i konstruktivne samokritičnosti unutar profesionalne zajednice.

  Radionicu o mehanizmima zaštite novinara i drugih medijskih profesionalaca organizovala je Misija OESS-a u BiH, u saradnji sa Udrugom BH novinari i Vijećem za štampu i online medije u BiH. Radionica je okupila 30 novinara i novinarki iz Brčkog.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one + 1 =