More

  Novi Zakon o PIO-u: Oni koji ne žele čekati starosnu penziju, bit će finansijski kažnjeni

  Prema novom Zakonu o PIO-u, koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2018. godine, u raniju penziju mogu otići žene koje imaju 30 godina staža i 55 godina i šest mjeseci života, a muškarci sa 60 godina i šest mjeseci starosti i 35 godina staža.

  - Advertisement -

  Novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju prepoznaje i raniji odlazak u penziju, od starosnog koji iznosi 40 godina staža i 65 godina života, međutim, oni koji se odluče otići prije u penziju, prema riječima Zijada Krnjića, direktora Federalnog zavoda PIO, plaćat će “penale”, tačnije, bit će im zbog toga manje penzije.

  Novi zakon predviđa i sistem bodovanja penzija, a bod koji iznosi 14 KM, sabira se sa svakom godinom radnog staža, što je, kaže Krnjić, prihvatljivo za Zavod PIO.

  Podsjećanja radi, prema novom Zakonu o PIO-u, koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2018. godine, u raniju penziju mogu otići žene koje imaju 30 godina staža i 55 godina i šest mjeseci života, a muškarci sa 60 godina i šest mjeseci starosti i 35 godina staža. U 2019. godini se te granice pomjeraju za šest mjeseci, pa žene moraju imati 30 godina i šest mjeseci staža i 56 godina života, a muškarci 61 godinu i 35 godina i šest mjeseci staža.

  – U odnosu na nedostajeće godine života penzija će se smanjivati. Recimo, ako bi neko u normalnim okolnostima dobio penziju od 560 KM, a ne želi čekati da navrši 65 godina i pri tome ima manje od 40 godina staža, a hoće da ide sa 64 godine, onda mu se penzija umanjuje za četiri posto, a to je nekih 24 KM. Ako hoće sa 63 godine u penziju odbit će mu se od penzije osam posto… To je svjesno destimuliranje ranijeg odlaska u penziju, nije greška. Moram reći da će biti jako visoki penali i neće biti isplativo ići u prijevremenu penziju, a što je i namjera. Dakle, bit će finansijski kažnjeni oni koji idu u prijevremenu penziju, što i treba biti. Ko ima više staža, treba i da ima veću penziju. Ne može svima isto – kategoričan je Krnjić.

  Osvrnuvši se na bodovanje penzija, Krnjić kaže kako je visina boda od 14 KM u skladu sa projekcijama Federalnog zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja.

  – Mi smo ranije rekli kako bi bod trebao iznositi 13,60 KM, ali bi i taj bod bio kasnije usklađen sa porastom plaća u FBiH i on bi u narednoj godini iznosio 14 KM. Dakle, to vam je isto, jer u 2018. godini nema usklađivanja boda. Naime, bod se sabira sa svakom godinom radnog staža. Prosječna plaća za godinu je jedan bod, a 40 godina je 40 bodova puta 14 KM, to vam je 560 KM. To vam je iznos starosne penzije sa prosječnom plaćom – objasnio je Krnjić.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceFaktor.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − 6 = four