Novi slučaj: Kako se zarazila ženska osoba iz Brčkog?

Foto-ilustracija: Pixabay.com

U Brčko distriktu Bosne i Hercegovine jučer je potvrđen još jedan slučaj zaraze korona virusom.

Riječ je o osobi ženskog spola rođenoj 1977. godište iz brčanske mjesne zajednice Omerbegovača, koja je bila u kućnoj izolaciji.

Nakon pozitivnog rezultata testiranja, osoba je primljena na bolničko odjeljenje namijenjeno za pacijente pozitivne na korona virus, sa lakšom kliničkom slikom.

“Postoji sumnja da se lice može vezati za klaster sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, ali se svi detalji još uvijek potvrđuju. Svi kontakti koje je imalo ovo lice se nalaze pod kontrolom”, saopćeno je jučer iz Kriznog štaba BDBiH.

Jučerašnje saopćenje

Klix.ba: Panika u Tuzli

Na Medicinskom fakultetu u Tuzli nije potvrđen nijedan slučaj zaraze korona virusom, istaknuto je jučer za Klix.ba iz ove visokoškolske ustanove, ali i Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Klix navodi da je panika među građanima Tuzle stvorena nakon informacije da je u BDBiH 43-godišnja ženska osoba zaražena korona virusom te da se, prema navodima nadležnih iz ove lokalne zajednice, vezuje za klaster Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Dekanesa Medicinskog fakulteta u Tuzli Selmira Brkić za Klix je kazala da klaster zaraženih korona virusom ne postoji u ovoj ustanovi, što je potvrdila i rektorica Tuzlanskog univerziteta Nermina Hadžigrahić.

“Na našem Fakultetu nema oboljelih od COVID-19, a nakon informacije da se sumnja na postojanje klastera stvorena je panika među studentima i zaposlenicima”, navela je Brkić te istaknula da shodno svim naredbama kriznih štabova studenata na fFkultetu nema, a ranije je bilo reducirano i radno vrijeme ove ustanove.

Klix navodi da je zaražena 43-godišnja ženska osoba iz Brčkog bila u kontaktu s jednim muškarcem koji je učestvovao u izradi zaštitnih vizira, a navodno je boravio i na području Tuzle.

Zbog ove situacije, u slučaj je uključeno i Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona koje provjerava navode i utvrđuje činjenice.

Prema informacijama koje je Klixu potvrdila direktorica Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona Maida Mulić, ta osoba se ne nalazi na spisku studenata Mašinskog fakulteta u Tuzli koji izrađuju vizire u ovom gradu.

Mulić je također potvrdila da iz Medicinskog fakulteta u Tuzli nema nijedna osoba koja je zaražena korona virusom, niti ima onih koji se nalaze u izolaciji.

Odgovor Kriznog štaba BDBiH

Nakon upita Otiska o razjašnjenju ovog slučaja, iz Kriznog štaba BDBiH su odgovorili da je jedini eksterni kontakt koji je porodica zaražene imala, prema epidemiološkim istraživanjima, sin koji je boravio na Medicinskom fakultetu u Tuzli, i koji se vratio sredinom marta sa upalom grla i temperaturom, ali nije testiran.

Iz Kriznog štaba BDBiH su napomenuli da se sve okolnosti još uvijek utvrđuju.

Novinar: Adis Mujdanović