More

  Novi sastav Vlade Brčko distrikta BiH

  Urednik: Adis Mujdanović 
  05.01.2021.

  Gradonačelnik Kadrić o imenovanju nove Vlade (04.01.2021)

  Esed Kadrić
  Autor: Kabinet gradonačelnika Brčko distrikta BiH
  • U novom sastavu Vlade, koja je imenovana i proslijeđena u parlamentarnu proceduru, najvažnije je da se uspostavi sistem zajedničkog rada, nova energija i usklađen pristup u rješavanju svih pitanja – rekao je danas u izjavi za medije gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić.

  On je kazao da su predložena imena nove Vlade prihvaćena onako kako su ih predložile političke stranke koje čine vladajuću koaliciju.

  • Svaki ministar je uspješniji ukoliko ima podršku kolega i takvu atmosferu želim da gradim u novoj vladi koja će pristupati svakom problemu zajednički. Bit će vrlo izazovno i lijepo raditi s većinom od predloženih kandidata. Oni koji su manje poznati, njih ćemo uvoditi u sistem da brzo savladaju način funkcionisanja uprave, ali to je i prilika da se na neki način nametnu, da pokažu da to što su manje poznati nije hendikep, već eventualno možda i prednost. Neki dan je pogrešno interpretirano da ćemo se nakon sto dana nekih rješavati. Ne, nego mi ćemo i nakon sto dana dati priliku svakome i onaj ko bude zaostajao pružit će mu se dodatna energija. Ukoliko nakon izvjesnog vremena i poslije toga ne bude mogao pratiti dinamiku rada nove Vlade, mi ćemo morati naći načina da sa matičnom strankom koja ga je predložila nađemo možda neko bolje rješenje i za njega, za tu stranku, ali i za Brčko distrikt BiH – istakao je Kadrić.

  On je naglasio će nakon prve zvanične sjednice nove Vlade ostati pet do šest dana kako bi se intenzivno radilo na izradi i usvajanju prijedloga budžeta Brčko distrikta BiH za 2021. godinu.

  • Mi smo 31. 12. 2020. godine uspjeli imenovati Vladu i dostaviti predsjedniku Skupštine odluku o imenovanju kako bi iste bile dostavljene poslanicima za mogućnost ulaganja veta, računajući da imamo dovoljno vremena do prve zvanične sjednice na kojoj će biti novi šefovi odjeljenja. Nakon toga ostat će nam samo pet ili šest dana intenzivnog rada na izradi i usvajanju prijedloga budžeta za 2021. godinu kako bismo mogli pravovremeno proslijediti Skupštini na javne rasprave – kazao je Kadrić.

  Predložena imena nove Vlade Brčko distrikta BiH su:

  • Esed Kadrić – gradonačelnik Brčko distrikta BiH
  • Anto Domić – zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH
  • Željko Antić – glavni koordinator
  • Sead Šadić – šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge
  • Edin Zaimović – šef Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove
  • Nedim Hamzibegović – šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove
  • Majezudin Vehabović – šef Odjeljenja za komunalne poslove
  • Slaviša Čortuma – šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu
  • Ratko Stjepanović – šef Odjeljenja za javne poslove
  • Bogdan Bratić – šef Odjeljenja za javnu sigurnost
  • Tomo Obrenović – šef Odjeljenja za javni registar
  • Pero Gudeljević – šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu
  • Miroslav Geljić – šef Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju
  • Ljubica Ilić – šef Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja
  • Zoran Bulatović – šef Odjeljenja za obrazovanje.

  U novom sastavu Vlade većinom stara imena (31.12)

  Autor teksta: Adis Mujdanović

  Akteri u skupštinskoj većini na području Brčko distrikta BiH proslijedili su danas gradonačelniku Esedu Kadriću (SDA) imena koja bi se trebala naći u novom sastavu Vlade ove lokalne zajednice. Radi se većinom o starim imenima na brčanskoj političkoj sceni.

  Na istim pozicijama u Vladi ostaju HDZ-ovci Anto Domić (dogradonačelnik; predsjednik HDZ-a), Pero Gudeljević (Odjel za privredni razvoj, sport i kulturu) i Miroslav Geljić (Odjel za evropske integracije i međunarodnu saradnju).

  Nakon što je nekoliko mjeseci u prošlom mandatu bila zastupnica u Skupštini, Ljubica Ilić (HDZ) svoj politički put nastavlja kao šefica Odjela za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja.

  Novi glavni koordinator Vlade je Željko Antić (SNSD), koji je u proteklom mandatu obnašao funkciju zastupnika u brčanskoj Skupštini, dok Sead Šadić (SDA) sa pozicije glavnog koordinatora dolazi na šefovsku poziciju u Odjelu za zdravstvo i ostale usluge.

  Šef Edin Zaimović (SDA) mijenja Odjel za javnu sigurnost Odjelom za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove, dok će na njegovu dosadašnju funkciju doći jedno novo ime – Bogdan Bratić (Ujedinjena Srpska).

  Isti slučaj je i sa šefom Zoranom Bulatovićem (PDP), koji Odjel za komunalne poslove mijenja Odjelom za obrazovanje, dok Majazudin Vehabović (Stranka za BiH) preuzima Komunalne poslove.

  Dosadašnji savjetnik gradonačelnika Nedim Hamzabegović (Stranka za BiH) postaje šef Odjela za stručne i administrativne poslove.

  Na političku scenu se vraća Ratko Stjepanović (SDS), nekadašnji skupštinski zastupnik, koji je novi šef Odjela za javne poslove.

  Tomo Obrenović (Ujedinjena Srpska) još je jedno od novih imena, a šefovat će u Odjelu za javni registar, što će kao novi u Odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu činiti i Slaviša Čortuma (SNSD).

  Kadrić: Neću kriti one koji ne rade

  Gradonačelnik Kadrić na današnjoj godišnjoj press konferenciji naglasio je da neće kriti one koji ne rade.

  • Od Vlade očekujem maksimalno angažovanje, te da svi odgovore svojim zadacima, a prvi nam je predlaganje odnosno usvajanje budžeta Distrikta za tekuću godinu – kazao je on.

  Gradonačelnik smatra da svima treba dati šansu, kako bi pokazali šta znaju, te da je najvažnije da li imaju želju da uče.

  • Imate ljudi koji će, za mjesec dana, savladati način funkcionisanja uprave i pred kojima će se postiditi i starije kolege. No, sigurno je to da ću, nakon 100 dana rada, tražiti da oni koji se ne snađu, budu zamijenjeni – upozorio je.

  Prijedlog sa pomenutim članovima Vlade bit će proslijeđen Skupštini, koja može osporiti neko od imenovanja, ali je za očekivati da do toga neće doći, tako da bi izvršna vlast zvanično trebala profunkcionisati u drugoj polovini januara.

  Čitano

  Povezani članci