More

  NOVI PROJEKAT OTISKA: Edukativni serijal o medijskoj pismenosti

  spot_imgspot_img
  Autor: Informativni portal Otisak.ba

  Naš portal krenuo je sa produkcijom još jedne emisije koja će biti dostupna na našoj video platformi. U pitanju je edukativni serijal EDUMedia, a koji će u deset epizoda obraditi tematiku medijske i informacijske pismenosti. Ovaj projekat se realizuje uz podršku Mediacentra Sarajevo, a glavni cilj projekta je kritički osvrt na ulogu medija u kreiranju različitih društvenih, političkih, propagandnih narativa, odnosu medija spram aktivizma, velikih društvenih promjena, te podizanje svijesti o važnosti educiranja širih društvenih masa o direktnom i indirektnom uticaju medija na njihovu svakodnevnicu.

  Produkcijski i urednički tim čine Sandra Ikanović Jovičić, producentica i scenaristica na projektu, Adis Mujdanović, izdavač i urednik portala, Željko Lazarević, novinar i urednik te Damir Glibanović, direktor fotografije i montažer. U serijalu ćemo ugostiti nekoliko stručnjaka iz oblasti novinarstva, sociologije, pedagogije, te članove nevladinog sekora koji su angažovani na različitim poljima društvenog aktivizma.

  Mi smo svakodnevno izloženi velikom broju medijskih poruka, a sami provodimo i po nekoliko sati konzumirajući medijske sadžaje putem TV-a, radija, časopisa, društvenih mreža, a da nismo toga ni svjesni. Iako je izloženost medijima i izvorima informacija često nekontrolisana i događa se gotovo automatski, upravo je medijska pismenost koja razvija vještine svjesnog odlučivanja o izlaganju medijskom sadržaju i kritičke analize tog medijskog sadržaja pa i stvaranja prilika za vlastito izražavanje i produkciju medijskog sadržaja, osobito važna kako bismo koristili pozitivno, a spriječili moguće štetne utjecaje izloženosti informacijama i medijima, istakla je producentica i scenaristica serijala, Sandra Ikanović Jovičić.

  Prema riječima urednika portala, Adisa Mujdanovića medijska pismenost jedna je od temeljnih elemenata građanske pismenosti jer su mediji važan kanal informiranja, komunikacije između građana i tijela javne vlasti, te utječu na formiranje javnog mnijenja i stavova. Cilj ovog serijala je kroz neformalni edukativni program unaprijediti medijsku pismenost šire zajednice, kroz stjecanje uvida u način funkcionisanja medija u BiH, ali i u svijetu.

  Serijal će se emitovati premijerno na našoj Facebook stranici, a bit će dostupan i na našem Youtube nalogu kao i samom portalu, a kako je program edukativnog karaktera – sav sadržaj ćemo na zahtjev i dozvolu obrazovnih institucija staviti na rasolaganje svim školama u Brčko distriktu.

  Čitano

  Povezani članci