Novi predsjednik brčanskog Sindikata Igor Babić: Stati u kraj poslodavcima koji ne poštuju prava radnika

Novoizabrani predsjednik Sindikata Brčko distrikta BiH je Igor Babić, sindikalni koordinator je Predrag Marjanović, dok članovi Predsjedništva dolaze iz 15 većih sindikalnih jedinica koje gravitiraju pri brčanskom Sindikatu. Odlučeno je to danas na 5. redovitoj sjednici Sindikata u Omladinskom centru, nakon koje je novi predsjednik izjavio da će u naredne četiri godine rukovodstvo nastaviti raditi na omasovljavanju Sindikata Brčko distrikta, kako bi se zajedničkim snagama stalo u kraj onim poslodavcima koji ne poštuju prava radnika.

Babić se posebno osvrnuo na one poslodavce koji i od minimalne plaće od 500 KM od svojih zaposlenika traže povrat novca.

  • Imali smo radnike koji su nam dolazili i prijavljivali da su čak i od minimalne plaće koja se morala uplatiti na račun, određeni poslodavci zahtijevali da se određeni iznos vrati. Ovim putem apeliram na inspekciju da kada mi uputimo prijave strogo kažnjavaju takve poslodavce – rekao je Babić.

Babić je ovom prigodom čestitao 1. maj – Međunarodni praznik rada svim radnicima, podsjećajući kako će Sindikat Brčko distrikta i kroz djelovanje Ekonomsko-socijalnog vijeća Brčko distrikt raditi u interesu radnika.

Sindikat Brčko distrikta BiH ima oko 2.200 članova, odnosno 60 sindikalnih jedinica. Prethodni tajnik i nekadašnji predsjednik bio je, sada umirovljeni, Ilija Kalajdžić.

Izvor: RadioBrcko.ba