More

  Novi predmet protiv predsjednika Osnovnog suda u Brčkom – Grčevića

  - Advertisement -

  Ured disciplinskog tužioca (UDT) pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) registrovao je novi predmet protiv predsjednika Osnovnog suda Jadranka Grčevića. To je uslijedilo nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio priču o tome kako je Grčević podnosio tužbe pred sudom kojim predsjedava već šesnaest godina.

  Nakon što provjeri navode pritužbe, UDT će odlučiti da li će provoditi istragu protiv sudije Grčevića. CIN-u je iz UDT-a saopšteno da u ovoj fazi ne mogu davati detaljnije informacije.

  CIN je otkrio da su sudovi u Brčko distriktu za povredu ugleda, časti, prava ličnosti i dostojanstva Grčeviću dosudili u tri predmeta ukupnu odštetu od 36.000 KM.

  U prvom od njih dobio je 20.000 KM za štetu koja mu je nanesena objavom njegovih privatnih razgovora sa bivšim gradonačelnikom Draganom Pajićem na lokalnom portalu. Prema podacima koji su bili dostupni novinarima CIN-a, ovo je najviša odšteta za povredu ugleda, časti i prava ličnosti koju su sudovi u Brčkom dosudili u posljednjih šest godina.

  Grčević je sa bivšim gradonačelnikom razgovarao o odnosu političkih snaga i preglasavanju u Skupštini Brčko distrikta, nakon što je pokrenuta inicijativa za Pajićevu smjenu. Na dan glasanja u Skupštini Grčević se u svom uredu sastao sa skupštinskim zastupnikom Nikom Babićem.

  Zbog razgovora sa gradonačelnikom i drugim funkcionerima Grčević je odgovarao pred VSTV-om, ali nije kažnjen jer dokazi nisu bili zakoniti. Nakon toga VSTV ga je opet imenovao za predsjednika Osnovnog suda.

  Pred sudom kojim predsjedava, Grčević je tužio i novinara Edina Ražanicu, koji je objavio prisluškivane razgovore. Sud je odlučio da je novinar povrijedio čast i ugled Grčevića jer ga je u svojim tekstovima nazvao jurišnikom i moralno posrnulim predsjednikom koji svoj posao ne radi po zakonu. Apelacioni sud u Brčko distriktu je potvrdio presudu – Ražanici je presuđeno da Grčeviću plati 7.000 KM.

  Na istom sudu Grčević je tužio i Saliha Fazlića, koji je protiv njega podnio krivičnu prijavu. Fazlić je prijavu poslao i na adrese pet medija, a Grčević ga je tužio tražeći odštetu za duševne bolove koje im je nanijelo objavljivanje krivične prijave. Osnovni i Apelacioni sud su presudili da Fazlić Grčeviću treba platiti 9.000 KM.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceCIN

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + thirty = thirty seven