Novi detalji tragedije kod Suljagić Sokaka: Među stradalima djeca (VIDEO)

U nezapamćenoj tragediji koja se dogodila jutros u Brčkom, nakon što je požar zahvatio jedan stambeni objekat, život je izgubilo šest osoba, među kojima je i dvoje djece, potvrđeno je Otisku iz pogrebnog preduzeća.

Uzrok požara još uvijek nije zvanično poznat, a sumnja se da su vatru u kući vjerovatno raširile svijeće koje su stariji članovi porodice zapalili jer su boravili u objektu bez struje, te da je smrt nastupila usljed gušenja ugljen-monoksidom.

Prijava o požaru u blizini brčanskog naselja Suljagića Sokak stigla je u 6:20 sati. Uviđajne radnje na mjestu nezapamćene tragedije na području Brčko distrikta i dalje se vrše. 

„Utvrđeno je da je u kući vlasništvo lica M.B. rođenog 1963. godine ukupno šest lica smrtno stradalo, dok se pet lica nalazi na bolničkom liječenju. Preduzimaju se istražnje radnje na rasvjetljavanju svih okolnosti pod kojima se navedeni događaj desio. Radit će se protivpožarna vještačenja, a naređena je i obdukcija smrtno stradalih lica”, izjavila je Dževida Hukičević, portparolka Policije Distrikta.

„Na Pedijatriji je trenutno smješteno šestero djece, u stabilnom su stanju. Maloljetno dijete od pet godina koje je upućeno za Tuzlu još uvijek je u kritičnom stanju. Osma osoba koja je hospitalizovana na Odjeljenje hirurgije je u stabilnom stanju”, naveo je Salih Ibrahimbegović, portparol Javne zdravstvene ustanove Brčko.

Na licu mjesta smo mogli saznati detalje ove tragedije, koja je potresla komšije nastradalih. Uspjeli su pomoći koliko su mogli.

„Uzeo sam jedno dijete. Vidim ja dijete plače od vatre. Skinuo sam majicu sa sebe, gasi, gasi… Uhvatim drugo dijete, crveni se, gotovo. Izvadio sam troje, četvero djece, skidao sa stepenica, merdevina. Ja sam bio u šoku, počeo sam plakati. Vidio sam kako vrište od vatre. Ali nismo mogli ništa tu da pomognemo”, ispričao je Šaban Omerović.

„Znamo da je djed i nana sa unučadima, kćerka isto ima tu s njima. Ovi ostali su ostali u bolnici… Pošto je ovo porodica siromašna, tako da će naša Skupština, naš gradonačelnik prihvatiti. Imat ćemo i dan žalosti će proglasiti”, kazala je zastupnica romske nacionalne manjine u Skupštini Distrikta Mejra Šečić.

Telegrame saučešća uputili su gradonačelnik Esed Kadrić i predsjednik brčanske Skupštine Siniša Milić. Prvi čovjek grada je istakao da Distrikt ovakvu tragediju ne pamti još od kraja rata, a lokalna Vlada već je preduzela aktivnosti za privremeni smještaj preživjelih članova  porodice, najavivši da će u što kraćem roku preduzeti neophodne korake kako bi se njihova kuća sanirala.

Novinari: Adis Mujdanović i Emina Osmić Hajdarević 
Snimatelj i montažer: Samir Tukulj
--