More

  Nove cijene cigareta u 2018. godini

  Proizvođači i distributeri cigareta bili su dužni da do 30. novembra 2017. godine u UIO dostave nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti na snazi od početka 2018. godine.

  - Advertisement -

  Od početka 2018. godine na snazi će biti nove cijene cigareta u Bosni i Hercegovini.

  Proizvođači i distributeri cigareta bili su dužni da do 30. novembra 2017. godine u UIO dostave nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti na snazi od početka 2018. godine, a koje su utvrđene u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu, koju je donio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje.

  Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu je definisano da će se od 1. januara 2018. godine na cigarete plaćati sljedeća akciza:

  a) proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta
  b) specifična akciza u iznosu od 75,00 KM za 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakiranje od 20 komada.

  Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2,60 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

  Akciza na duhan za pušenje u 2018. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 posto minimalne akcize na cigarete u 2018. godini i iznosi 104,00 KM po kilogramu.

  Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH s politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji.

  Poreski obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta i duhana, dužni su popisati zalihe 1. januara 2018. godine i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO do 7. januara 2018. godine.

  U obavezi je popisivanje i dostavljanje UIO popisnih listi i za zalihe starih akciznih markica koje još nisu iskorištene. Na zatečene zalihe mora se obračunati razlika akcize u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu, koja na Jedinstveni račun UIO mora biti uplaćena do 17. januara 2018. godine, saopćeno je iz UIOBiH.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceKlix.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  two + three =