More

  Novalić za 8 miliona prodaje firmu koja na računu ima 14 miliona

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Princip je, manje-više, isti. Premijer pošalje savjetnicu Aidu Soko da napravi “dubinsku” analizu, onda savjetnica izvijesti premijera da preduzeće loše posluje, potom se analiza pošalje na ruke predsjednika stranke, pa se na kraju donese zaključak da se ide u smjenu menadžmenta ili privatizaciju kompanije. Prvo je bio Telekom, zatim Elektroprivreda, a sada je na dnevnom redu premijera Fadila Novalića – Sarajevo osiguranje.

  Pojednostavljeno, nakon ekspertize koju je uradila Aida Soko, savjetnica federalnog premijera Fadila Novalića, Vlada FBiH donijela je odluku da proda svoje dionice Sarajevo osiguranja.

  Ukupno 45,5 posto društva Vlada namjerava prodati neposrednom pogodbom. U “dubinskoj analizi” koju je sačinila Aida Soko, a koja je upućena i u Centralu SDA, navedeno je da su Agenciji za privatizaciju ranije dostavljene tri neobavezujuće ponude za privatizaciju neprivatiziranog dijela Sarajevo osiguranja. Agram grupacija je nakon sagledavanja stanja dostavila ponudu u visini od pet miliona maraka. Bunjo grupacija je ponudila osam miliona, koliko iznosi i ponuda Prevent grupacije. I upravo je treća ponuda i ključna.

  FAVORIZIRANI PREVENT

  Premijerova savjetnica Aida Soko je od jula 2012. do decembra 2013. godine bila zaposlenica Prevent grupacije. U istom periodu bila je i članica Nadzornog odbora zatvorenog investicijskog fonda Prevent invest. Upravo tu grupaciju kabinet premijera Fadila Novalića favorizira kao potencijalnog kupca državnih dionica u Sarajevo osiguranju.

  Potvrđuju to i članovi Sindikata ovog društva u svom pismu nedavno upućenom na adresu Ureda premijera. No, kupac i ne bi bio sporan, da nije drugih, mnogo spornijih detalja u ovom poslu.

  U bilansu stanja Sarajevo osiguranja navedeno je da to društvo na bankovnim računima ima 14,4 miliona maraka oročenih sredstava. Ponuda Prevent grupacije iznosi osam miliona maraka. Znači, za osam miliona maraka Vlada namjerava prodati kontrolni paket dionica u društvu koje na računu ima 14,4 miliona. Čovjek iz realnog sektora, kako za sebe voli reći Fadil Novalić, prostom logikom bi vidio neisplativost svog postupka. Prije nego je prešao u “nerealni sektor”, premijer je bio angažiran u kompanijama koje su usko sarađivale sa auto industrijom. Među njegovim poslovnim partnerima bila je i kompanija Prevent. Partnerstvo se, očito, nastavilo.

  ŠTA SVE IMA SARAJEVO OSIGURANJE

  S obzirom na to da Novalić i ekspertica Aida Soko itekako dobro barataju ciframa, za kraj ćemo navesti još nekoliko bitnih detalja iz Bilansa stanja Sarajevo osiguranja.

  Nematerijalna imovina društva iznosi 2,6 miliona maraka. Materijalna imovina procijenjena je na 50 miliona. Zemljišta i građevinski objekti koji ne služe društvu za provođenje djelatnosti – 15 miliona. Ostala materijalna imovina koja ne služi društvu za provođenje djelatnosti – 7,9 miliona. Dionice, udjeli i drugi vrijednosni papiri – 5,9 miliona maraka. Depoziti, zajmovi i potraživanja – 15,9 miliona. Saberemo li ove stavke, dođemo do cifre u iznosu od 97,3 miliona maraka.

  S obzirom na to da je državni udio 45,5 posto, dolazimo do imovine u vrijednosti od 40 miliona maraka, koju Fadil Novalić želi prodati za osam miliona maraka. I to firmi u kojoj je ranije bila zaposlena njegova savjetnica Aida Soko.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + six = fifteen