More

  Novalić: Penzije će narasti 10-12 posto

  Novi nameti i poskupljenja najviše pogode osjetljive kategorije društva poput penzionera. Troškovi života rastu, ali ne i penzije…

  Sasvim obično jutro za četiri sarajevska penzionera. Dan započinju listanjem novina uz nadu da će naići na dobre vijesti – one koje bi značile više novca za ovu populaciju. No, ovoga jutra – tek najave da bi u bh. entitetu Republici Srpskoj penzije mogle biti povećane za 3 posto. O Federaciji BiH ni riječi.

  Zadnji put su penzije u ovom entitetu povećanje 2014. za pet posto, prije toga 2011. za isti procenat, no to ni blizu nikad nije nadomjestilo smanjenje od 39 posto iz 1998. godine.

  Za to vrijeme životni troškovi drastično su porasli.

  “Meni je solidna penzija, ali dok rasporedim, platim režije 300 maraka, uzmem hrane, nešto ovo, nešto ono, ostane za džeparac 20-30 KM, evo sjedimo ovdje, nismo gladni, nismo žedni ali jedemo najosnovnije. Evo sad razmišljam hoću li uzeti dva krilca malo riže da ručam”, kazao je za N1 jedan penzioner.

  Za mnogo je i to luksuz, od preko 405 hiljada penzionera u Federaciji BiH njih 62 posto je sa najnižom penzijom, do 326 KM. To nije dovoljno za pristojan život čovjeka.

  “Oni koji su sa 326 KM, sa penzijom, dok plate režije, a oni su prvi koji lete da plate režije da nisu dužni državi. A ono ostalo što im ostane, to je jedva da mogu da prežive”, otkrio je Rašid Tahirović, penzioner.

  Iz Udruženja penzionera FBiH kažu da su penzioneri taoci političkih nesuglasica što je očigledno i na primjeru novog Zakona u PIO.

  “Četrdeset mjeseci kako naše penzije nisu povećane, mada je BDP zato vrijeme porastao blizu za 10 posto. Zamislite država dobila toliko, 10 posto je bolje stanje u državi, a za penzionere sigurno lošije nego kad je penzija bila manja za ovih pet posto”, istakao je Mehmedalija Rapa, Udruženje penzionera FBiH.

  Federalna vlada najavljuje raspravu o zakonu na narednoj sjednici parlamenu. Premijer Novalić dodaje da će penzije ubuduće, biti godišnje usklađivane sa rastom cijena, ali i vanredno sa rastom BDP-a.

  “Mi planiramo neke godišnje rastove od 3 do 3,2 posto u narednom periodu. Može se reći da će one u nekom četverogodišnjem periodu narasti 10-12 posto”, poručio je Fadil Novalić, premijer FBiH.

  No, u obećanja vlasti, penzioneri više ne vjeruju.

  “Ništa to nije ni 10 posto. Mnogi penzioneri umiru, bacaju se sa spratova, oduzimaju sebi život, teško mu je da pruži ruku. Radio je toliko po 40 godina da bi zaradio tu penziju”, kazao je Tahirović.

  U Republici Srpskoj najavljen je rast od 3 posto u ovoj godini. U protekle tri godine, hvali se entitetska vlada, penzije su porasle za 11,5 posto. No, penzioneri u ovom entitetu i dalje imaju niže penzije od onih u Federaciji, i daleko manje od regionalnog, evropskog i ljudskog prosjeka.

  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  30 ÷ ten =