More

  Novalić o protestima: Postoji zabuna da imamo 576.000 boraca

  Federalni premijer naveo da je to broj ukupno registriranih, bilo da je neko bio borac jedan dan ili četiri godine...

  - Advertisement -

  Dva od tri zahtjeva veterana, koji su u srijedu blokirali saobraćaj u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, ne treba adresirati Vladi FBiH, a treći se treba zajednički riješiti na svim nivoima vlasti u ovom entitetu, kazao je u četvrtak na konferenciji za medije Federalni premijer Fadil Novalić, prenosi Otisak.ba.

  On je istakao kako je bez problema, u koordiniranoj akciji Federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova, kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, u četvrtak ujutro izvršena deblokada saobraćajnica, osim pravca Šićki brod kod Tuzle.

  „U proteklom periodu smo imali slične reforme kao kad smo mijenjali Zakon o radu i nije prošlo bez trzavica, isto je bilo i sa Zakonom o PIO-u (Penzijsko i invalidsko osiguranje) i nije bilo bez trzavica. Počeli smo rješavati i probleme boraca i želimo na posve drugi način riješiti te probleme integralno“, naveo je Novalić.

  On je istakao kako je FBiH ukinula izdvajanja za boračka udruženja, te kako taj zahtjev treba ići na kantone i općine na koje Vlada FBiH nema utjecaja, te kako se Vlada slaže da to treba ukinuti.

  Kada je riječ o registru o borcima, on je naveo kako je FBiH tek uradila Registar korisnika davanja, kako je entitet ubacio sve podatke, ali ne i općine i kantoni.

  „Mora se izvršiti i na njih pritisak. Drugi Registar ukupne boračke populacije se radi, jedino je Tuzlanski kanton uradio svoj posao i oni su ubacili podatke o 119.000 boraca. Postoji zabuna da mi imamo 576.000 boraca, to je broj ukupno registriranih, bilo da je neko bio borac dan ili četiri godine. Ovaj podatak nije mjerilo stvarnog broja boračke populacije“, istakao je Federalni premijer.

  Što se tiče naknada, on je istakao kako one pripadaju FBiH i kako će se entitet pobrinuti unutar svojih granica da se riješi.

  „FBiH ne rješava sama, već i kantoni. Tražimo da oni riješe problem liječenja i mi pozivamo da to riješe. Dodatna prava se rješavaju na kantonu, i to zajednički“, dodao.

  Kreiranje haosa i anarhije

  Medijima se obratio i Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara koji je rekao kako je „sigurnosna situacija pod kontrolom“ u FBiH.

  „Borci su pokazali poštovanje prema policijskim službenicima jer su bez problema realizirali upute pri okončanju blokade… Iako su neki priželjkivali sukobe između boraca i policije, to se nije desilo i sve je prošlo bez incidenata“, rekao je on i naveo kako je blokada namjerno kreiranje haosa, te postavio pitanje zašto se nisu protesti organizirali u skladu sa zakonom.

  „Postoje zapisi kako su ljudi zbunjeni, kako govore da se radi o manipulaciji, kako su trebali ići prema Federalnom parlamentu, a idu ka Vogošći. Kreiranje haosa i anarhije je neprihvatljivo, a rješenje je u dijalogu u institucijama.“

  Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević je naveo kako se odvija trajno zasjedanje i pregovori sa svim predstavnicima organizacija i boraca, te pozvao da kantonalni ministri i općinski načelnici pod hitno unesu podatke o braniteljima.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty two − = thirty seven