More

  Nova pravila na granici: Evo šta više nećete moći unositi u Hrvatsku

  - Advertisement -

  Članice EU-a su donijele odluku o uvođenju strožih kontrola na granicama kako bi se nosile s izazovima ilegalnih migracija i potencijalnih terorističkih prijetnji, posebno u svijetu napetosti između Izraela i Hamasa.

  Ovaj korak, uključujući suspenziju Schengenskog sporazuma, ima za cilj ojačati sigurnost i zaštititu granica EU-a. Hrvatska je također odgovorila ovim promjenama pojačanjem nadzora na svojim granicama. Ovo će uticati na putnike, posebno u pogledu dopuštenih količina proizvoda koji se mogu unositi u Hrvatsku. 

  Italija je donijela odluku o uvođenju kontrola na granici sa Slovenijom, a kao razlog za tu mjeru navodi promjenjenu situaciju u Evropi i na Bliskom istoku. Ova odluka se obrazlaže kao preventivna mjera za suzbijanje terorizma i organizovanog kriminala. Slično tome, Slovenačka vlada je također pojačala sigurnost na granicama s Hrvatskom.

  Očekivano, Hrvatska će reagovati na ove promjene pojačavajući sigurnost na svojim granicama, uključujući granicu s Bosnom i Hercegovinom. Ova odluka će uticati na putnike koji ulaze u Hrvatsku, s posebnim naglaskom na dopuštene količine proizvoda koji se mogu unositi u zemlju. 

  Prema novim uputama, osobe koje putuju cestovnim ili željezničkim prevozom u Hrvatsku mogu unijeti određene količine duhanskih proizvoda, uključujući 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara i 50 grama duhana za pušenje. Svi putnici mogu unijeti jednaku količinu od 50 grama duhanskog proizvoda, 10 mililitara e-tečnosti te 50 grama tzv. novih duhanskih proizvoda. Putnici koji dolaze avionom u Hrvatsku imaju nešto veće dozvoljene količine duhanskih proizvoda, uključujući 200 cigareta, 100 cigarilosa, 50 cigara i 250 grama duhana za pušenje.

  Kada je riječ o unosu alkoholnih pića, ista pravila važe bez obzira na način putovanja – svakom pojedincu koji ulazi u Hrvatsku dozvoljeno je uneti do 16 litara piva, 4 litre vina i 2 litre alkoholnih napitaka sa manje od 22% alkohola, ili jednu litru jačih alkoholnih pića.

  Što se tiče duhanskih proizvoda i alkohola, putnici koji su spremni platiti i stariji od 17 godina mogu unijeti sljedeće količine: 800 cigareta, 400 cigarilosa, 200 cigara, kilogram duhana, 10 litara žestokih pića, 90 litara vina, 110 litara piva i 100 mililitara e-tečnosti.

  Međutim, kada je riječ o unosu hrane, pravila su znatno strožija, i neka hrana se uopšte ne smije unositi, pa čak ni u sendviču. Na primjer, iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku nije dozvoljen unos mesa i mlijeka, kao ni proizvoda od mesa i mlijeka. Dozvoljeno je unijeti do 20 kg svježe, sušene, kuhane, soljene ili dimljene ribe, škampa, rakova i dagnji po osobi. Što se tiče drugih proizvoda životinjskog porijekla, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, puževi ili žabji bataci, dozvoljeno je unijeti do 2 kg po osobi. Postavljena su ograničenja i za voće i povrće. Iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku se može unijeti svježe voće i povrće, osim krompira, do 5 kg po osobi.

  Putnici koji dolaze iz trećih zemalja mogu unijeti do 2 kg dehidriranog mlijeka za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane za medicinske svrhe, kao i hrane za kućne ljubimce koja se koristi iz zdravstvenih razloga, uz uslov da ne zahtjeva hlađenje pre otvaranja.

  Posebnu pozornost potrebno je obratiti i na unos lijekova. Unošenje gotovih lijekova za osobne potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana (uz uvjet da su odobreni od nadležnih tijela države proizvođača), i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prijepisa povijesti bolesti, potvrde liječnika).

  Unošenje lijekova koji sadrže drogu za osobne potrebe putnika moguće je u količini potrebnoj za liječenje najviše do 5 dana, i to uz posjedovanje medicinske dokumentacije iz koje proizlazi nužnost uzimanja odnosnog lijeka (preslike recepta za lijek, prijepisa historije bolesti ili ovjerene liječničke potvrde).

  Ako je riječ o osobama koje su na terapiji protiv malignih bolesti, količina lijeka može biti za 15 dana lične upotrebe. 

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty + = 69