More

  Norveška udvostručuje finansijsku pomoć zapadnom Balkanu

  Sredstva su dostupna za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju za razvoj na prioritetnim poljima.

  - Advertisement -

  Norveška gotovo udvostručuje razvojnu pomoć za zapadni Balkan – od 175 milijuna norveških kruna (18,2 milijuna eura) u 2017. godini, povećava na 319 miliona kruna (33,1 milijun eura) u 2018. godini, javljaju agencije, prenosi Otisak.ba.

  U dokumentu posvećenom norveškoj vanjskoj i sigurnosnoj politici objavljenom prošle godine, Vlada je objavila da će povećati pomoć za promociju stabilnosti, demokracije i razvoj u susjednim područjima.

  Europska unija i jedan broj pojedinačnih europskih zemalja u ovom trenutku također pojačavaju fokus na zapadni Balkan.

  ‘U interesu Norveške i Evrope u cjelini’

  Sve zemlje primatelji u regiji žele članstvo u EU. Europska komisija je 6. veljače predstavila ambicioznu Strategiju za proširenje Unije, uključujući i zapadni Balkan.

  “Zemlje zapadnog Balkana moraju provesti opsežne reforme kako bi mogle jamčiti demokraciju, jačanje vladavine prava, otvarati nova radna mjesta i postići ekonomski i društveni napredak. One trenutačno spadaju u najsiromašnije zemlje u Europi, u nekima je čak nezaposlenost mladih do 60 posto. Od vitalne je važnosti da ove zemlje uspiju u svojim naporima kako bi ponovno mogle doprinositi razvoju, suradnji i sigurnosti u Europi. Ovo će biti i u interesu Norveške i Europe u cjelini”, izjavila je ministrica vanjskih poslova Ine Eriksen Soreide.

  Norveška pomoć je namijenjena poboljšanju suradnje i pomirenja u regiji, ekonomskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta, dobrom upravljanju i borbi protiv korupcije, zaštiti manjina i jačanju civilnog društva, prenosi Fena.

  Prioriteti se razlikuju od zemlje do zemlje, ovisno o njezinim potrebama i prioritetima drugih donatorskih zemalja i EU-a.

  Temelj pomoći – prioriteti primatelja

  Norveška pomoć se temelji na pojedinačnim prioritetima zemalja primatelja te će biti usklađena s učešćem drugih zemalja donatora i EU-a.

  Jedan dio sredstava bit će dodijeljen programima koji će se financirati u suradnji s drugim donatorima, među koje spada i EU.

  Norveška sredstva su dostupna za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

  Jedan dio sredstava bit će dodijeljen regionalnim projektima koji uključuju dvije ili više zemalja, priopćeno je iz veleposlanstva Kraljevine Norveške u Sarajevu.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  Balkan ugrožen?!

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three + two =