More

  Njemačka skinula Bosnu i Hercegovinu s liste rizičnih zemalja

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Njemačka je skinula Bosnu i Hercegovinu s liste rizičnih zemalja, odnosno liste zemalja s visokim rizikom od zaraze koronavirusom.

  Institut Robert Koch je danas objavio 19 zemalja i regija koje se više ne smatraju rizičnim područjima zahvaljujući niskoj stopi zaraze koronavirusom.

  Šta odluka znači za putnike?

  Zemlje koje su uklonjene s liste rizika zaputovanja uključuju Armeniju, Austriju, Azerbejdžan, Bosnu i Hercegovinu, Kanadu, Kipar, Kosovo, Liban, Moldaviju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Ukrajinu i Sjedinjene Američke Države.

  Neke regije u Portugalu, Norveškoj, Hrvatskoj, Grčkoj i Švicarskoj također se više ne smatraju rizičnim regijama.

  Putnici koji ulaze u Njemačku avionom moraju prije polaska pokazati negativan rezultat testa, dokaz o vakcinaciji ili dokaz da su prebolovali koronavirus, bez obzira na to jesu li proveli vrijeme u rizičnom području, saopćeno je iz Instituta Robert Koch.

  Odluka stupa na snagu 13. juna.

  Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Mass danas je rekao da na mnogim mjestima broj infekcija opada, a sve više i više građana se vakciniše.

  “Nakon dugog perioda lockdowna možemo se radovati većoj normalnosti, a to se odnosi i na putovanja”, rekao je Maas.

  Za sada nije poznato da li će doći do izmjena za državljane BiH koji žele turistički ili iz nekog drugog razloga putovati u Njemačku s obzirom na to da se današnja odluka odnosi samo na putovanja za njemačke državljane.

  Izvor: Klix.ba
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img