More

  Njega lica prava je nauka

  spot_imgspot_img

  Koliko pažnje posvećujete njezi svog lica? Ako ste žena vjerovatno mnogo, mada se ova tema sve više tiče i muške populacije. A zašto da ne. Lice je dio tijela koje nekako prvo upada u oči svima. Kada dolazite u kontakt sa ljudima u svakodnevnom i poslovnom životu, lice vam je uvijek izloženo pogledima drugih. 

  Kada vidite nečije lice odmah možete zaključiti mnogo toga o osobi. Da li posvećuje dovoljno pažnje njezi, da li možda ima zdravstvenih problema. Lice nas mnogo odaje i šalje razne poruke drugima. Zato je važno da ga njegujete na što bolji način. 

  Kako kupujete kozmetiku za njegu lica? Šta su vam kriterijumi? Marka, sastojci, preporuka, cijena? Šta vas je opredijelilo baš za ove preparate koje trenutno koristite? Vjerovatno je sve od ovoga pomalo uticalo na vaš izbor. 

  Složićete se da kupovina kozmetičkih preparata nije nimalo jednostavna. Kada odete u prodavnicu prosto ne znate za šta da se odlučite. Svaki proizvođač se trudi da u svoj proizvod stavi što efikasnije sastojke koji će doprinijeti da koža vašeg lica izgleda lijepo i njegovano. Osim kvalitetnog sastava često vas može privući i upečatljivo pakovanje ili reklama. Sve su to marketinški trikovi koji doprinose tome da određeni proizvodi budu više prodavani od ostalih.

  E zato nemojte da se prevarite, već u kupovinu idite pripremljeni. Proučite malo ovu nauku i odaberite za sebe najbolji proizvod koji će vašu kožu lica učiniti lijepom i njegovanom. Da bi ste to postigli potrebno je da znate i šta od sastojaka ne bi trebalo da se nađe u kozmetici za lice. Mnogi sastojci mogu nanijeti više štete nego koristi. 

  Čitanje deklaracija može spriječiti katastrofu na licu

  Budite iskreni pa kažite da li čitate svaku deklaraciju kada odete u kupovinu preparata za njegu? Sigurno da ima ljudi koji to rade, mada većina kupuje kada ih kod kreme ili šminke privuče dobra cijena, ekonomično pakovanje, marka, preporuka ili dobra reklama. 

  Međutim ništa od ovoga ne doprinosi njezi, već samo sastojci koji se nalaze unutar onoga što kupimo. A da bi znali šta to kupujemo potrebno je čitati deklaracije. Da, u pravu ste, ko još ima vremena da stoji satima u prodavnici i čita ona sitna slova sa nazivima koje uglavnom ne razumijemo šta znače. Pa, jako malo nas ima taj luksuz, ali upravo to malo vremena može spriječiti razne katastrofe na licu. 

  Zato krenite u šoping dobro pripremljeni i načitani o tome šta bi trebalo izbjegavati. Malo suzite izbor, pa dobro proučite sastav proizvoda koji su vam u samom vrhu. Na taj način ste sigurni da izbjegavate štetne sastojke, a svojoj koži pružate odgovarajuću njegu i hranite je na pravi način. 

  Ovo se posebno odnosi na osobe koje su sklone alergijama. Ukoliko znate šta vam tačno može izazvati alergiju, čitanje deklaracija ne smijete zaobići. 

  Većina nas pročita samo ono što je napisano velikim slovima jer to upada u oči. Međutim uvijek ima i onih sitnih slova koje nekako preskačemo, jer uglavnom nemamo vremena za njih. Upravo su ta sitna slova u mnogim slučajevima ključna. Zašto postoje velika i mala slova na deklaraciji? Razmišljajte logično. Ono što je najvidljivije tako je napisano sa razlogom. Proizvođači to žele da istaknu i da na osnovu toga poboljšaju prodaju. 

  Sitnim slovima uglavnom se navode štetni sastojci i negativna svojstva. Njima rijetko ko posvećuje pažnju prilikom kupovine, jer se nema vremena, a često se ne ponesu ni naočare za čitanje u šoping. E ova sitna slova su ponekad krivci za katastrofu na licu. Naravno da neće proizvođač snositi odgovornost. Sve vam je napisano. Ko vam je kriv što ne čitate. 

  Da li će ovo postati vaša praksa ubuduće? Ne zaboravite naočare za čitanje, od sada izgovora nema. 

  Kozmetika može izazvati pojavu bubuljica

  Da li vam se desilo da ste otišli u kupovinu kozmetike za lice kako bi riješili jedan problem, a pojavo vam se novi? Ako nije, onda ste zaista imali sreće. Mnogima se desilo da su iz kupovine došli sa nekom vrlo “dobrom” kremom koju karakteriše i “dobra”cijena, a izazvala im je pojavu bubuljica. Ovaj problem ne izazivaju samo kreme već i preparati za čišćenje lica, kao i neodgovarajuća šminka. Te bubuljice se često nazivaju  kozmetičke bubuljice, jer ih kozmetika i uzrokuje. 

  Ove bubuljice nemaju nikakve veze sa vašim hormonskim statusom, već su izazvane sastojcima koji se nalaze u mnogim kozmetičkim preparatima. Nepoželjan efekat na lice može imati alkohol koji u većim količinama zna iritirati kožu. Pored alkohola često se u pojedinim preparatima nalaze i vještačke boje i mirisi kako bi primamili potrošače, a oni nikako nisu poželjan sastojak. 

  Naravno da svi želimo lijepo da izgledamo, a obrazi i brada bez akni i bubuljica  su mogući ukoliko pazimo i izbjegnemo nepoželjne sastojke u kozmetici. 

  Kvalitet kože može biti vrlo lako narušen za tren oka i eto bubuljica niotkuda. Zato se savjetuje slijedeće. Kada kupite neki nov proizvod za lice, prvo ga isprobajte. To činite tako što ga nanesete na ruku i sačekate da vidite da li će koža odreagovati. Probajte da vam ovo uđe u naviku svaki put kada kupite nešto novo. Na taj način ćete biti sigurni da vašoj koži ne smeta sastav preparata koji na nju nanosite. 

  Kvalitet kože je lako naruštiti i bubuljice mogu buknuti za čas. Problem je u rješavanju ovog problema. Borba sa bubuljicama zna biti veoma mukotrpna i dugačka. Zato je u ovom slučaju bolje spriječiti nego liječiti. 

  Preparate birajte prema tipu svoje kože

  Kakva vam je koža lica? Masna, suha ili normalna? Bilo bi dobro da to utvrdite kako bi ste koži pružili njegu koja odgovara njenom tipu. Nećete uzeti istu kremu za suhu i masnu kožu. Ukoliko vam je koža suha, onda birajte kreme koje će je hidrirati i štititi od iritacija. Suha koža sama po sebi stvara dovoljno neprijatnosti, jer zna da iritira, svrbi, pa čak i da se peruta i ne treba joj dodatno isušivanje. 

  Masnoj koži ćete podariti preparate koji su namijenjeni upravo ovom tipu kože. Svaki proizvođač kozmetike za lice naglašava kome je preparat namijenjen i za koji tip kože. Na vama je samo da dobro utvrdite koji tip kože imate. 

  Iz neznanja i kupovine pogrešnog proizvoda može doći do pojave raznih problema sa kožom kao što je suhoća, iritacija, pretjerano masna koža, kao i pojava akni. 

  Kozmetika može iritirati kožu lica

  Kozmetički preparati za njegu lica namijenjeni su tome da doprinesu boljem i zdravijem izgledu kože. Međutim ishod nije uvijek takav i često se desi upravo suprotno. Nerijetko se nakon upotrebe određenih krema ili šminke na licu pojave tragovi u vidu crvenila odnosno iritacije na koži.

  Pitate se šta je uzrok? Može biti da je problem u samom sastavu proizvoda, a može biti i da ne odgovara vašem tipu kože. 

  Kada je riječ o samom sastavu, onda obavezno izbjegavajte vještačke sastojke poput boja, mirisa, parabena. Iako svi oni imaju sasvim opravdanu funkciju, sve je više dokaza koji govore protiv njihove korisnosti. 

  Okrenite se prirodi. Birajte što prirodnije kreme. Jeste da su one često skuplje i imaju kraći rok trajanja, ali vam barem neće nanijeti štetu. Možda vam i najprirodnija krema ne pomogne, ali će šteta biti minimalna. Isto tako je i sa šminkom. Bolje izdvojiti malo više novca za kvalitetnije komade šminke, nego kupovati onu čiji je sastav pomalo sumnjivog ili štetnog porijekla. 

  Posavetujte se sa stručnjakom

  Naravno da ne treba svi da znamo sve i da se u sve razumijemo. Dermatologija nije svima uža oblast interesovanja. Zato su tu dermatolozi i kozmetičari da vas posavjetuju i daju vam preporuku. 

  Čak i ako nemate problematičnu kožu na licu, izdvojte malo vremena za preventivni i informativni pregled. To zaista može spriječiti da vam pogrešna kupovina naruši kvalitet kože. Stručnjaci će vam detaljno pojasniti zašto je potrebno da izbjegavate vještačke sastojke poput boja, mirisa, parabena, sulfata. Iako su štetni oni se nalaze na deklaraciji  mnogih proizvoda, jer doprinose tome da recimo kreme lijepo mirišu, imaju odgovarajuću čvrstinu i izgled. Nemojte se začuditi ako vam kažu da ovi štetni sastojci ne utiču samo na izgled kože već i na pojedine procese u organizmu. Tako recimo paraben dovode u vezu sa problemima ženskih polnih hormona i dugotrajnih zdravstvenih problema. 

  Mnogi će vam reći da je ponekad manje, ustvari više. Šta to znači? To znači da često proizvod koji nema primamljivu ambalažu i miris poseduje kvalitet. Zapamtite da manjak mirisa, boja i savršenosti ne mora značiti lošiji kvalitet. 

  Čast izuzecima. Mnogi proizvođači savršenstvo svojih proizvoda postižu prirodnim putem i njihov miris je bezbjedan, ali takvih je zaista malo 

  Možda nakon čitanja ovog teksta niste postali ekspert za kupovinu kozmetike za lice, ali ćete sigurno biti oprezniji. Sada kada znate na šta obratiti pažnju, šta izbjegavati, a šta tražiti, sa više samopouzdanja odaberite proizvod za sebe. Sigurni smo da ovaj put neće biti problema. 

  Čitano

  Povezani članci