More

  Nizom aktivnosti obilježena 29. godišnjica formiranja Brčanske brigade ARBiH

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Nizom aktivnosti danas je više organizacija širom Brčko distrikta BiH obilježilo 29. godišnjicu formiranja 108/215. Viteške motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

  U organizaciji Koordinacije temeljnih boračkih udruženja i Medžlisa Islamske zajednice Brčko, Dan Brigade obilježen je polaganjem cvijeća i učenjem vjerskih molitvi na spomen-obilježjima i mezarjima.

  Salih Delić, u ime organizatora, izjavio je da nije zadovoljan procesuiranjem odgovornih za ratne zločine, te da je obilježavanje ovakvih događaja značajno, posebno za mlade naraštaje.

  Isto obilježavanje, drugi organizatori

  U organizaciji Udruženja demobilisanih boraca ARBiH 1992-1995 i Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” također je obilježen Dan Brigade, na isti način, polaganjem cvijeća i učenjem vjerskih molitvi na spomen-obilježjima i mezarjima, ali u različitim terminima od prethodno spomenutih organizatora.

  U naselju Brod svečano je otkriven Spomenik poginulim braniocima.

  Foto: RadioBrcko.ba

  “Aktivnosti na izgradnji ovog spomenika su trajale više godina i on je danas napokon otkriven kako se ne bi zaboravilo 30 poginulih mještana Broda kao i oni koji su na drugi način dali svoj doprinos u onome što danas imamo, a to je sloboda”, kazao je Mujo Čeliković, predsjednik Upravnog odbora Mjesne zajednice Brod.

  U prostorijama “Preporoda” upriličena je Svečana akademija na kojoj su objavljeni rezultati Konkursa za najbolji literarni rad na teme „Sjeverna kapija Bosne“, „Čudo bosanskog otpora“ i „Ti ćeš biti prkosna, slobodna i ponosna“, za učenike osnovnih i srednjih škola. Pobjednica je Maida Čačković, učenica trećeg razreda Poljoprivredne i medicinske škole.

  Foto: Facebook.com / BDC televizija
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img