Nizom aktivnosti obilježen Dan nezavisnosti BiH: Brčko voli svoju domovinu

U Brčkom je nizom aktivnosti obilježen Prvi mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Iako je u Brčko distriktu BiH Prvi mart radni dan, obilježili su ga predstavnici političko-društvenog života Bošnjaka i Hrvata.

Čestitke su uputili čelni ljudi Vlade – gradonačelnik Esed Kadrić i zamjenik gradonačelnika Anto Domić, kao i predstavnici bošnjačkih političkih stranaka i udruženja. Kadrić i Domić su poručili da Bosnu i Hercegovinu žele da grade s ljubavlju i ponosom, na način da svi njeni građani imaju jednaka prava i normalan ambijent življenja, istovremeno poštujući jedni druge.

Vjerujem da će vrijeme koje je pred nama učiniti da ćemo svi više osjećati ovu zemlju svojom i ovaj Distrikt u ovoj zemlji svojim.

Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH

Udruženje Stećak, Odbor za obilježavanje značajnijih datuma i promociju kulturno-historijskog naslijeđa Brčkog i Bosne i Hercegovine, na čelu je aktivnosti u okviru obilježavanja Dana nezavisnosti, a kao centralni događaj ove godine bilo je polaganje vijenaca na spomenike poginulim borcima Armije RBiH i HVO-a.

Pored toga, u okviru ovogodišnjeg skromnijeg obilježavanja zbog epidemioloških mjera, na nekoliko mjesta u gradu putem plakata građanima su čestitali Dan nezavisnosti na zvanična tri jezika i dva pisma u BiH, uz stihove poznatog regionalnog muzičara Milića Vukašinovića.

Smatram da Brčko ovim potezom pokazuje da voli svoju domovinu.

Safet Imamović, predsjednik Udruženja “Stećak”

Udruženje demobilisanih boraca 1992-1995 u Brčkom suorganizator je navedenih aktivnosti, kao i Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljan. Oni su raspisali Konkurs za najbolji literarni rad pod nazivom “Zemljo moja”, a proglašenje pobjednika je zakazano za 12. mart. Značaj Dana nezavisnosti BiH iz ugla borca je ogroman.

Moram kazati da je naš cilj najviše da se omladina što više edukuje i da zna značaj Dana nezavisnosti BiH.

Amir Sinanović, potpredsjednik Udruženja demobilisanih boraca

Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH u Brčkom počelo je još u subotu turnirom “Kadeti protiv FIDE majstora” u organizaciji Šahovskog kluba Magnus.

Šestog marta u Domu kulture Brčko autor Muhamed Mujkić imat će promociju monografije „Brčko u Bosni/BiH“. Danas je u Islahijetu otvorena izložba “Alija Izetbegović između Istoka i Zapada” u organizaciji BZK Preporod i Muzeja “Alija Izetbegović”, koja će biti zatvorena 12. marta, čime će biti završen ovogodišnji program obilježavanja.

Postavljanjem transparenata Dan nezavisnosti BiH obilježile su i navijačke grupe u Brčkom.

Na poseban način jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH obilježili su u brčanskoj mjesnoj zajednici Ograđenovac, gdje je u organizaciji Asocijacije mladih SDA iz ovog mjesta upriličen vatromet, kao i druženje uz film “Kuda ideš, Aida”.

Novinar: Adis Mujdanović
Snimatelj i montažer: Kristian Bilić

--