More

  Ništa od Olimpijade u Sarajevu

  U Sarajevu neće biti organizirane Olimpijske igre, barem ne u formatu kakav je najavljivan proteklih mjeseci, u saradnji sa Španijom.

  Ta je zemlja odustala od kandidature za Zimske olimpijske igre 2030. godine, španski Olimpijski komitet zvanično je objavio vijest o povlačenju, s obzirom na nemogućnost postizanja sporazuma između Aragona i Katalonije, dvije španske pokrajine, koje su zajednički trebale organizirati Igre na Pirinejima.

  Prvobitni plan bio je da se takmičenja u alpskom skijanju održavaju uglavnom u Kataloniji, a skijaško trčanje u Aragonu. Problema je bilo s pronalaskom lokacija za neke druge sportove pa je Katalonska vlada još od 2019. razmišljala o organiziranju Igara u Francuskoj, Austriji ili Bosni i Hercegovini.

  Sarajevo je došlo u obzir jer su odnosi između Barcelone i Sarajeva bili posebno bliski tokom Agresije na BiH ’90-ih godina, kada se bh. prijestolnicu simbolično smatralo 11. četvrti katalonskog glavnog grada i razmišljalo se da se Sarajevu dodijeli organizacija takmičenja na bob i sankaškoj stazi. Zbog toga je delegacija Vlade Kantona Sarajevo nedavno boravila u Barceloni, a u uzvratnoj posjeti su prije nekoliko dana u Sarajevu bili predstavnici Vlade Katalonije.

  Predsjednik COE-a Alejandro Blanco je za propast kandidature optužio politiku objasnivši da je lahko bio postignut tehnički dogovor s Katalonijom i Aragonom, “ali u trenutku kada uđu politički predstavnici, nema dogovora i nema napretka”. Tako je stavljena tačka na projekt koji je započet prije više od dvije godine, ali koji se konačno raspao kada se dvije pokrajine nisu mogle dogovoriti u vezi s raspodjelom lokacija sportskih objekata.

  Ideja o organiziranju Olimpijade podijelila je javno mnijenje u Španiji, a kandidaturi su se opirali i aktivisti koji su tvrdili kako bi održavanje Igara imalo negativan utjecaj na Pirineje zbog klimatskih promjena.

  U martu je tako više od 180 naučnika iz istraživačkih centara i univerziteta u Kataloniji potpisalo peticiju protiv održavanja Igara “zbog negativnog utjecaja i gubitaka koje može imati na lokalnu ekonomiju, ruralni krajolik i ekosistem Pirineja”. “Nema ‘zelenih’ opcija za razvoj Zimskih olimpijskih igara”, stoji u peticiji čiji su potpisnici biolozi, ekolozi, geografi, stručnjaci za klimatske promjene, ornitolozi, arheolozi, botaničari, ekonomisti, antropolozi, inženjeri, matematičari, mikolozi, sociolozi, ekolozi, okeanografi i etnolozi.

  U tekstu se, između ostalog, upozorava da najnoviji naučni radovi pokazuju da će “većina skijališta na Pirinejima biti neodrživa na kraju stoljeća” jer se temperature svake godine povećavaju, u tekstu je napisano i da “skijališta u Pirinejima nisu ekonomski isplativa”, a potpisnici uvjeravaju da “Olimpijske igre neće donijeti bogatstvo Pirinejima” jer studije o održavanju drugih prijašnjih Olimpijskih igara “pokazuju da ti događaji nisu imali značajnije pozitivne učinke na BDP regija u kojima su održane”.

  Odustajanjem Španije kao favorit za domaćinstvo ZOI postaje japanski Sapporo, koji je već bio domaćin 1972. godine. 

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty seven + = forty six

  Čitano

  Povezani članci