More

  NiP Brčko upućuje otvoreno pismo Supervizoru

  Otisku.ba pristiglo je otvoreno pismo NiP-a Brčko koje prenosimo u cjelosti.

  [SAOPŠTENJE] Vaša ekselencijo,

  Pitamo Vas da li se neustavni dan RS-a 9. januar treba obilježavati u Brčko distriktu BiH koji je pod suverenitetom BiH?

  Da li će ko odgovarati za ovakvo protuustavno djelovanje?

  Koliko mladih ljudi će otići iz Brčko distrikta zbog ovakvog  djelovanja?

  Jučer je u Brčkom obilježen neustavni Dan Republike Srpske, kao i godinama unazad, jedina razlika je u tome što se ovim činom krše presude Ustavnog suda BiH, o čemu nažalost ćute institucije.

  Ovogodišnja retorika, ikonografija i postupci određenih udruženja i grupa su sve glasnija i ratohuškačka, što nas vraća u neka ružna sjećanja, te narušava postignuti stepen multietničnosti  i tolerancije među građanima Brčko distrikta BiH.

  Visokopozicionirani zvaničnici iz RS na čelu sa Članom predsjedništva BiH gospodinom Miloradom Dodikom, Premijerom RS gospodinom Radovanom Viškovićem, ali na žalost i  Predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH gospodinom Sinišom Milić su poslali poruke koje iskrivljuju historijske činjenice, o periodu 92-95, vrijeđaju Bošnjake i Amerikance, te zlonamjerno i pogrešno tumače konačnu Arbitražnu odluku za Brčko distrikt BiH, svojatajući ga kao dio RS, zanemarujući svoje odluke iz ranijeg vremena u kojima se trajno briše entitetska linija razgraničenja na području Brčko distrikta BiH.

  Od vas tražimo da zaustavite prebacivanje odgovornosti za navedena dešavanja na relacijama Predsjednik Skupštine-Gradonačelnik, iako su dali zajedničku izjavu da je Brčko distrikt BiH stabilan i siguran, što se ne može reći u posljednjih  nekoliko dana.

  Ovom prilikom želimo pohvaliti rad Policije Brčko distrikta BiH koja je brzom reakcijom i djelovanjem pronašla počinioce skrnavljenja grafita u naselju Ivici, te se pokazala kao jedina institucija Brčko distrikta koja istinski štiti integritet Brčko distrikta kao i sigurnost građana koji su uznemireni proteklim dešavanjima.

  Očekujemo da se sudionici nemilih događaja pronađu i sankcionišu u cilju sprječavanja većih eskalacija i sukoba. 

  Služba za odnose s javnošću

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI