More

  NiP održao Predsjedništvo, jedan od zaključaka je i podrška započetim aktivnostima u procesu uspostave nove skupštinske većine u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine

  - Advertisement -

  Sjednica Predsjedništva Naroda i Pravde održana je 10. februara 2023. i na njoj je usvojeno osam zaključaka.

  U zaključcima se izražava solidarnost sa žrtvama zemljotresa u Turskoj i Siriji, pozdravlja brzo formiranje Vijeća ministara BiH te se poziva na brzo usvajanje seta zakona važnih za evropski put naše zemlje.

  1. “Izražavamo iskreno saučešće porodicama stradalih u Turskoj i Siriji i saosjećanje sa svim unesrećenima usljed razornog zemljotresa. Pozdravljamo dosadašnje aktivnosti i pozivamo sve izabrane i imenovane kadrove Naroda i Pravde na svim nivoima vlasti da u skladu sa svojim nadležnostima učine maksimum napora u pomoći ovim zemljama i podršci u saniranju posljedica.

  2. Pozdravljamo pravovremeno imenovanje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, što smatramo dobrom porukom za stabilizaciju prilika u Bosni i Hercegovini i preduvjetom za njen napredak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu. Izražavamo zadovoljstvo imenovanjem predsjednika Naroda i Pravde Elmedina Konakovića za ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i prvim aktivnostima i iskoracima koji su načinjeni u ovoj oblasti.

  3. Ukazujemo svim nadležnim akterima i koalicionim partnerima na važnost i nužnost što skorijeg usvajanje seta zakona ključnih za evropski put Bosne i Hercegovine, između ostalih i Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u.

  4. Podržavamo zastupnike Koalicije Trojka u Parlamentarnoj skupštini BiH u podnošenju zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini RS-a pred Ustavnim sudom BiH.

  5. Predsjedništvo NiP pozdravlja napore rukovodstva Naroda i Pravde i napredak do kojeg se došlo u pregovorima za formiranje vlasti na federalnom i kantonalnim nivoima, izražavajući svoje opredjeljenje za što skoriju uspostavu izvršne vlasti na programskim osnovama tamo gdje još taj proces nije okončan.

  6. Pružamo podršku započetim aktivnostima u procesu uspostave nove skupštinske većine i rekonstrukciji Vlade Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, te uspostavi nove programske vlade i u Brčko Distriktu BiH.

  7. Izražavamo zadovoljstvo zbog pobjede kandidata koalicije „Ujedinjeni“ (NiP, SDP, NS) predloženog od strane Naroda i Pravde na vanrednim izborima za gradonačelnika Srebrenika, kao i pobjede kandidata u Bihaću i Tuzli čije je kandidature Narod i Pravda podržala, a posebno činjenicom da su kandidati vodili izuzetno korektne kampanje, uspostavljajući novu političku kulturu i praksu.

  8. Izražavamo zadovoljstvo i širenjem organizacije i formiranjem novih povjereništava Naroda i Pravde u Stocu i Banovićima, gdje do sada NiP nije imao uspostavljene svoje kancelarije”, saopćeno je iz NIP-a.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine × = sixty three