More

  NiP Brčko: Poziv na hitnu akciju u cilju zaštite građana i privrede

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Predstavnici političke organizacije Narod i Pravda Brčko distrikta održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su predočili javnosti 12. tačaka sa prijedlozima Vladi Brčko distrikta u cilju što uspješnije zaštite građana u borbi protiv Covida-19 te spriječavanja negativnih ekonomskih posljedica po privrednike, javlja Radio Brčko.

  Damir Bulčević, poslanik u Skupštini Brčko distrikta ispred Naroda i Pravde je na današnjoj konferenciji za novinare naglasio da ozbiljnost situacije oko rasplamsavanja pandemije korona virusa zahtijeva angažovanje svih institucija vlasti i političkih subjekata u donošenju najkvalitenijih mjera koje će pomoći građanima distrikta i privredi da se prevaziđe ova situacija.

  Tim povodom iz brčanske organizacije ove stranke od Vlade Distrikta između ostalog traže hitnu nabavku vakcina za imunizaciju građana, obezbjeđivanje besplatnih lijekova i vitamina za sve stanovnike distrikta koji su pozitivni na Covid-19, jer takva terapija, kako navode, košta u prosjeku od 700 do 1400 KM.

  Takođe među 12 zahtjeva koji će biti dostavljeni Vladi Brčko distrikta iz ove stranke zatraženo je da se izvrši hitno zapošljavanje svih ljekara koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje kao i osoba koje trenutno rade u zdravstvu po ugovoru na određeno vrijeme ili privremenim i povremenim poslovima.

  U cilju pomoći privrednicima zatražena je i hitna izmjena Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica po privredu izazvanih Covidom 19.

  Na današnjoj pres konferenciji Naroda i Pravde su javnosti predočeni i podaci u pogledu prekomjernog i netransparentnog zapošljavanja u institucijama Brčko distrikta, gdje je rečeno da je u odjeljenjima Vlade trenutno angažovano po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima oko 200 osoba što se, prema njihovim riječima, može smatrati radom na crno, dok evidenciju o ugovorima o djelu, dodaju, niko ne vodi.

  S tim u vezi Narod i Pravda predlaže uvođenje moratorija na zapošljavanje u Brčko distriktu osim zdravstva, policije i pravosuđa za period 2021-2022. godina, čime bi, kako tvrde, godišnje bila ostvarena ušteda od 7,5 miliona KM.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img