Nikšić: Bh. blok planira ponuditi zajedničke kandidate za načelnike na lokalnim izborima u BiH

  Naša zajednička odluka je bila da ne učestvujemo u izvršnoj vlasti, rekao je predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermin Nikšić.

  Foto: AA

  Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermin Nikšić rekao je da ta stranka još nije donijela odluku o tome hoće li izaći sa kandidatom za potpredsjednika Federacije BiH iz reda sprskog naroda ili će dati potpise za neku nestranačku ličnost.

  Tokom posjete Regionalnom uredu Anadolu Agency (AA) za Balkan, Nikšić je komentarisao i jučerašnji neizbor predstavnika SDP-a Žarka Vujovića za dopredsjedavajućeg Doma naroda parlamenta FBiH iz srpskog naroda.

  “SDP sam ima šest delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH od 14 (koliko ih je dosad CIK BiH verifikovao, a propisano je 17 delegata). Mislim da imamo potpuni legalitet i legitimitet da predložimo čovjeka u rukovodstvo Doma naroda PFBiH na osnovu onoga što su birači rekli. Naša je odluka bila da kandidujemo čovjeka u rukovodstvo Doma, a još nismo donijeli odluku o tome hoće li organi SDP-a donijeti odluku i hoćemo li kandidovati nekoga za potpredsjednika Federacije BiH ili ćemo dati potpise za neku nestranačku ličnost”, pojasnio je Nikšić.

  Kako je kazao, SDP nikada nije rekao da će podržati kandidata za poziciju potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda kojeg bi predložio SDA.

  “Jer ne mislimo da i SDA ima legitimitet da baš predlaže ljude iz reda srpskog naroda. Ne bih se određivao prema tome ko će koga predložiti”, izjavio je Nikšić.

  Koliko ta odluka zavisi od odnosa sa Bh. blokom, Nikšić kaže da je njihov zajednički stav “da ne učestvuju u vlasti”.

  “Oko ovog drugog dijela, sasvim izvjesno je da ćemo se dogovarati. Naša zajednička odluka je bila da ne učestvujemo u izvršnoj vlasti”, rekao je Nikšić.

  Dotakao se i lokalnih izbora, planiranih u BiH naredne godine i šansi da Bh. blok izađe sa zajedničkim kandidatima.

  “Ako Bh. blok neće imati jedinstvene kandidate, jednog kandidata za načelnika, ja ne vidim svrhu u svemu ovome. Odlučili smo da nećemo u vlast, hoćemo da ulažemo u budućnost. Onda je bespredmetno da ulažemo u budućnost, a dođemo i imamo tri kandidata. U Sarajevu imamo neki preliminarni dogovor koji će trebati razraditi, da partije koje čine većinu u Kantonalnoj skupštini i Vladu u KS-u, da svi zajedno, ne samo Bh. blok, imamo jednog kandidata za načelnika u opštinama”, istakao je Nikšić.

  Mišljenja je da će biti šestorke, odnosno da će kao takva vlast u Kantonu Sarajevo opstati.

  “Da budemo realni, mi možemo podnijeti da jednan od partnera izađe. Svakako, nisam za to da bilo ko izađe jer je lakše i ugodnije raditi kada imate komotnu većinu”, izjavio je Nikšić.

  Kad je riječ o eventualnim izmjenama Izbornog zakona BiH, Nikšić smatra kako su domovi naroda “najveći kamen spoticanja”.

  “Ja sumnjam da ovdje može doći do Izbornog zakona BiH koji će biti prihvatljiv, pogotovo u ovoj varijanti gdje sada u federalnom Domu naroda imamo 13 izaslanika iz HDZ-a u Klubu Hrvata što im garantuje blokadu kroz vitalni nacionalni interes. Imamo u Domu naroda PSBiH po četiri delegata u Klubu hrvatskog naroda iz HDZ-a i četiri iz SNSD-a u Klubu srpskog naroda, što je osam od 15, čime praktično imaju prostu većinu i ne moraju se ni pozivati na vitalni nacionalni interes”, pojasnio je Nikšić.

  To je, poručio je, bio ključ opredjeljenja da ne učestvuju u formiranju izvršne vlasti.

  Nikšića je dočekao Hakan Celik, direktor Regionalnog ureda Anadolu Agency (AA) za Balkan, koji je tom prilikom informisao o radu Agencije.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty − thirty =