Niko Stoparić osuđen zbog neizvršenja sudske odluke u predmetu Evropski univerzitet

  [Arhiva]

  Postupajući po optužnici Tužilaštva Brčko distrikta, Osnovni sud u Brčkom donio je presudu kojom je bivšeg šefa Odjela za obrazovanje u lokalnoj Vladi Niku Stoparića osudio zbog neizvršenja sudske odluke u predmetu Evropski univerzitet.

  Po održanom glavnom pretresu, na kojem je Tužilaštvo izvelo dokaze o Stoparićevoj krivici za neizvršenje pravosnažne presude o poništenju rješenja o zabrani rada i oduzimanju licence ovom univerzitetu, koja je Odjelu dostavljena krajem 2015. godine, tadašnji šef ovog odjela jučer je osuđen pred Osnovnim sudom Distrikta.

  - Reklama -

  Optužnicom podignutom krajem prošle godine Tužilaštvo Brčko distrikta stavilo je na teret Stopariću da obavljajući funkciju šefa Odjela za obrazovanje u Vladi Distrikta nije postupio po pravosnažnoj presudi, koju je prethodno u upravnom sporu po tužbi Evropskog univerziteta donio Apelacioni sud u ovom gradu.

  “Nakon što je, naime, ova presuda uz upravni predmet dostavljena Odjelu na ponovno rješavanje Stoparić, suprotno Zakonu o upravnim sporovima Distrikta, umjesto poništenog upravnog akta, nije u roku od 15 dana donio novi upravni akt”, navedeno je u optužnici.

  Stoparić je nepravosnažno osuđen za krivično djelo neizvršenja sudske odluke (iz člana 345 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), za koje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 3.000 KM. Radi se o presudi na koju je dozvoljena žalba.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy five − = seventy four