More

  Nikad manje đaka od osnivanja škole

  - Advertisement -

  Srednja poljoprivredna škola “Sanus futurum” u Sanskom Mostu započela je ovu školsku godinu sa najmanjim brojem učenika od svoga osnivanja, a prema riječima Senada Tičevića, direktora škole, u klupama je tek 41 učenik.

  “Plan je bio da ove godine u prve razrede za zanimanja poljoprivredni i veterinarski tehničar upišemo po 25 učenika, a na kraju smo ih uspjeli upisati svega 12 i oformiti jedno kombinovano odjeljenje”, kaže Tičević, dodajući kako je neprestano smanjenje broja đaka njihov najveći problem.

  Razlozi tome su, kako ističe, nezainteresovanost učenika i njihovih roditelja za školovanje u oblasti poljoprivrede, a jedan od problema su intenzivne migracije s ovih prostora, pa je sve manji broj učenika proizveo problem viška nastavnog kadra, pišu Nezavisne.

  “U narednom periodu probaćemo da za učenike iz drugih gradova osiguramo besplatan boravak u našem internatu i prevoz do njihovih kuća. Zabrinjavajuće je i to da učenici iz porodica koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom ne pokazuju zanimanje za školovanje u ovoj oblasti”, kaže Tičević.

  U sklopu škole egzistira i poljoprivredno dobro u okviru kojeg učenici stiču praktična znanja, a ovo dobro uključuje farmu muznih grla, plastenike, voćnjake i obradive površine. U proteklim godinama za sopstvene potrebe, ali i tržište, proizvodili su značajnu količinu proizvoda, ali je ove godine zbog loših vremenskih uslova u poljoprivredi urod podbacio.

  “Nevolja nikada ne dolazi sama pa ćemo ove godine, zbog toga što je proizvodnja potpuno podbacila, biti uskraćeni za značajne prihode. To će biti još jedna teškoća u našem poslovanju”, kaže Tičević.

  Srednja poljoprivredna škola “Sanus futurum” izgrađena je poslije rata uz pomoć Vlade Švedske kao jedna od najmodernijih ustanova takvog tipa u Unsko-sanskom kantonu i jedina koja školuje kadar u oblasti poljoprivrede.

  U prošlosti kroz ovu školu prošlo je mnoštvo učenika, uskoro će obilježiti i vrijedan jubilej – 25 godina od osnivanja, ali stanje u školi nikada nije bilo teže nego što je sada.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 9 = one