Nihad Šibonjić: Završili smo pripreme za prijem svih vrsta pacijenata

Foto: Vlada BDBiH

Direktor Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“ Nihad Šibonjić kazao je na današnjoj konferenciji za medije ispred brčanske Gradske vijećnice da je ova ustanova od proglašenja stanja prirodne nesreće preventivno, organizaciono, kadrovski i materijalno usmjerena na što bolji odgovor na situaciju vezanu za korona virus.

„Tvrdim da smo organizaciono završili sve pripreme za prijem svih vrsta pacijenata. Sada imamo tri zdravstvena sistema. One pacijente koji nemaju nikakvih naznaka i koji nisu sumnjivi na korona virus i dalje liječimo u glavnoj zgradi Bolnice i cilj nam je da u tu zgradu ne uđe virus. Zgrada Plućnog odjeljenja je u potpunosti ispražnjena i u njoj smo planirali intenzivnu njegu za smještaj respiratora i liječenja lica koja su dokazano pozitivna na korona virus i trebaju bolničko liječenje. Tehnički smo pripremljeni da možemo istovremeno respiratore priključiti. I imamo i treći dio zdravstvenog sistema, a to je zgrada Ginekologije koju smo ispraznili i koju ćemo koristiti za one koji su sumnjivi na korona virus. Tu imamo oko 50 do 60 kreveta gdje možemo liječiti ove pacijente“, naveo je on.

Stokić: Zgrada Ginekologije morala biti preseljena

Njegov zamjenik i direktor Bolnice Dušan Stokić naglasio je da je zgrada Ginekologije morala biti ispražnjena i preseljena.

„Zgrada Ginekologije i zgrada Plućnog odjeljenja su izdvojene zgrade i to je neophodno da imamo da bismo smjestili pacijente. Mi centralnu zgradu Bolnice moramo sačuvati od ulaska virusa i sve naše napore smo usmjerili u tom pravcu. Također, svaka osoba koja uđe u Bolnicu, Hitnu ili bilo koje odjeljenje mora da potpiše i odgovori na nekoliko pitanja i to je sažeta epidemiološka anketa. Pored toga, mi vršimo kontrolu i na samom ulazu u zgradu Bolnice. U ovoj borbi protiv ove infekcije moramo imati tri zone i ta prva zona je planirana za pacijente s korona virusom, a to je zgrada Plućnog odjeljenja. Tu smo napravili operacionu salu, imamo inteznivnu njegu i obezbijedili smo sve što je neophodno za funkcionisanje. Imaćemo mogućnost za priključenje i dvadeset respiratora“, naveo je on.

Đulabić: Cilj da se odvoje potencijalno opasni

Drugi Šibonjićev zamjenik i direktor brčanskog Doma zdravlja Borislav Đulabić naglasio je da je najvažniji cilj da se na osnovu epidemioloških podataka i kliničkih znakova odvoje oni koji su potencijalno opasni.

„To se isto uradilo i u Domu zdravlja na način da svi oni pacijenti koji imaju sumnjiv epidemiološki podatak ili simptome koje mogu ukazivati na korona virus tretiraju se u jednom paralelnom dijelu. Formirani su mobilni timovi koji odlaze na adresu i vrše pregled pacijenta i na osnovu tog pregleda dalje vrše postupanje. Ukoliko je potrebno dalje ispitivanje ili liječenje, ti pacijenti se pod posebnim režimom, odnosno kroz ovaj izolatorij Bolnice, upućuju na dalje testiranje, tretiranje i dijagnosticiranje. Sve zdravstvene usluge su u ovom trenutku u mogućnosti da se ostvare“, naveo je on.

Apel građanima

Uputio je apel svim građanima da se pridržavaju mjera i da budu strpljivi.

„Apeliram na sve građane, obzirom da nam je funkcioniranje života u ovom trenutku usporeno, pa tako i pružanje zdravstvene zaštite, da budu koliko je moguće strpljiviji, da pokušavaju što je više moguće koristiti telefon prilikom kontaktiranja ili potrebe za nekim uputstvom. Držite socijalnu distancu, pridržajite se mjera higijensko-epidemiološke zaštite i maksimalno ih koristite“, istakao je Đulabić.

Novinar: Adis Mujdanović
Video

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

÷ 1 = five