Nihad Šibonjić: Raspolažemo sa pet respiratora

Nakon redovne, Skupština je održala 16. vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana Informacija u vezi s aktivnostima Kriznog štaba Brčko distrikta BiH u vezi sa prevencijom zarazne bolesti virusa korona. Poslanici su podržali mjere koje su preduzete u cilju prevencije bolesti.

Direktor JZU Zdravstveni centar Nihad Šibonjić rekao je da je cilj Kriznog štaba u zdravstvu kao i Kriznog štaba Vlade da se potpuno smanje socijalni kontakti kako bi se spriječilo širenje virusa.

U Brčko distriktu nema registrovanih slučajeva oboljelih od virusa korona a pod nadzorom i u samoizolaciji je više od 500 ljudi.

„Trenutno imamo dovoljno dezinfekcionih sredstava i lijekova. Imamo kontingent zaštitne opreme koji trošimo, a dogovorili smo veoma brzo isporuku još jednog većeg kontingenta ove opreme. Raspolažemo sa pet respiratora, a u toku je nabavka još pet aparata. Primili smo pet ljekara, deset medicinskih tehničara i pet radnika obezbjeđenja radi uspostavljanja većeg reda ispred ambulante, bolnice, doma zdravlja i svih mjesta na kojima se pruža zdravstvena zaštita“, rekao je Šibonjić.

Poslanici su apelovali na građane da poštuju mjere prevencije, a od nadležnih službi očekuju da vrše rigoroznu kontrolu primjene donesenih mjera.

Autor: Skupština Brčko distrikta BiH
Videoreporter: Kristian Bilić

1 KOMENTAR

  1. Glupo je čovjeku postavljati pitanja o broju respiratora. Za bolnicu te veličine i te namjene, po standardima medicinske struke nije za očekivati da u rezervi bolnica ima 1000 respiratora.Da je to u toj mjeri nabavljeno neko bi morao u zatvor. Medicinari su na prvoj liniji protiv ovog zla i oni su samo ljudi. Građani moraju paziti i sebe i druge od ovog zla, sjedeći u kućama i stanovima. Biti solidarni i zaboraviti nacionalne, vjerske, stranačke i druge podjele. Virus te podjele ne poznaje. Svako je sebi prva linija obrane.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

twenty − 11 =