More

  Ni dvije prosječne plaće u Brčkom ne mogu pokriti visinu potrošačke korpe u Bosni i Hercegovini

  - Advertisement -

  Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za oktobar 2023. godine iznosi 2.955,10 konvertibilnih maraka, tako da se sa dvije prosječne plate u Brčkom ne može podmiriti izračunata potrošačka korpa, potvrdio je to Koordinator Sindikata u Distriktu Predrag Marjanović, prenosi radio Brčko.

  On je rekao da su pregovori između Vlade i Sindikata Brčko distrikta oko potpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora konstantno u toku i da očekuje njegovo potpisivanje početkom sljedeće godine.

  Marjanović kaže da je prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir uzeta prosječna plata, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

  Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec august 2023. godine iznosila je 1.281,00 KM. Minimalna plata prema odluci Vlade FBiH je 596,00 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 43,35 posto. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 20,17 posto.

  „Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana 43,67 posto, stanovanje i komunalne usluge 13,45 posto, higijena i održavanje zdravlja 9,12 posto, obrazovanje i kultura 8,79 posto, odjeća i obuća 13,53 posto, prijevoz 4,67 posto i održavanje domaćinstva 6,77 posto”, naveo je Marjanović.

  U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five × 2 =