Nezavisni sindikat radnika u zdravstvu BDBiH: Oštro osuđujemo ponašanje direktora Bolnice

  Dušan Stokić (Foto: Otisak.ba / Arhiva)

  Nezavisni sindikat radnika u zdravstvu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine koristi ovu priliku prije svega da se zahvali svim zaposlenima u zdravstvu koji su dali maksimalan doprinos u prevenciji i borbi protiv pandemije COVID 19.

  Kao zdravstveni profesionalci svakako želimo pohvaliti zaposlenike u Javnoj
  zdravstvenoj ustanovi “Zdravstveni centar Brčko” Brčko distrikta Bosne i
  Hercegovine kao i one u privatnom sektoru koji su se odmah stavili na raspolaganje Kriznom štabu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Svjesni smo činjenice da je naš poziv prije svega human sa primarnim ciljem da se sva naša stručnost stavi na raspolaganje pacijentu za kojeg smo se školovali i na kraju sa istinskom ljubavlju prihvatili ovaj poziv.

  Sada kada 1. Maj – Međunarodni praznik rada trebamo obilježiti svečano, mi kao zdravstveni radnici radimo kao i do sada.

  Ono što želimo prije svega istaknuti je to da smo prije svega našim stručnim i
  profesionalnim radom kao i kvalitetnom organizacijom omogućili da u našoj lokalnoj zajednici do sada nema niti jedan zaposlenik zdravstva pozitivan na SARS-COV2 i ovo je između ostalog naš rezultat kao zdravstvenih profesionalaca.

  Također, u proteklom periodu smo ostvarili jako kvalitetnu saradnju sa našim
  osnivačem Skupštinom/Vladom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine ali i
  nezaobilaznim partnerom kako bi građanima omogućili što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu tj. Fondom zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Stoga oštro osuđujemo svaki pokušaj od strane direktora Bolnice prim. dr.
  Dušana Stokića, u smislu finansijske nagrade samo jednog dijela uposlenika u
  našoj ustanovi (anesteziolozi i anestetičari ), dok ostale zdravstvene radnike
  kao i vozače i spremačice, koji su angažovani od samog početka stavlja u
  diskriminirajući položaj po tom osnovu.

  Ipak, ne možemo a baš povodom 1. maja Međunarodnog praznika rada da prešutimo želje pojedinaca kako bi izazvali podjelu među zdravstvenim radnicima tako što će probrane nagraditi.

  Nismo iznenađeni što se grupa zaposlenika koji su prvi odlukama Direktora
  angažovani za rad sa oboljelim od SARS-COV2, oglasila zbog neadekvatnog
  ponašanja prvog zamjenika direktora, prim. dr Dušana Stokića koji je svojom molbom upućenom Kriznom Štabu Brčko distrikta izazvao ogorčenje i nezadovoljstvo većine zdravstvenih radnika i ostalih uposlenika JZU „ZC Brčko“.

  Ono što mi kao Nezavisni sindikat zaposlenih u zdravstvu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine želimo istaknuti i podržavamo je odluka Skupštine Brčko distrikta
  Bosne i Hercegovine da JZU „ZC Brčko“ obezbijedi određenu sumu novčanih
  sredstva koja će biti dodijeljena zaposlenima u zdravstvu koji su radili sa oboljelim ili potencijalno sumnjivim na COVID19.

  Moramo istaknuti da naš primarni posao je rad i da nastavimo ovaj trend koji imamo a to je kvalitetna prevencija, adekvatne i blagovremene preporuke pa tek onda nagrade.

  Mi naš posao radimo zbog pacijenata i hoćemo da vjerujemo da će se
  pokrenuti inicijativa da nedostajući broj medicinskog osoblja što prije omasovi,
  posebno onih specijalista kojih nam nedostaju.

  Mi kao zdravstvneni profesionalci želimo ovom prilikom čestitati svim zdravstvenim radnicima što daju svoj doprinos u borbi protiv pandemije te svim ostalima: uposlenicima Pododjela za Javno zdravstvo, pripadnicima Civilne zaštite, pripadnicima Policije, volonterima, Crvenom križu, uposlenicima Inspektorata i svim savjesnim građanima koji poštuju preporuke stručnih tijela te odluka Kriznog štaba Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Hoćemo da vjerujemo da naši osnivači neće zaboraviti naš rad i da će se daljnjim zalaganjem i svojim radom uspjeti svi zdravstveni radnici pomaknuti sa margine društva, a nagrade će doći za sve one koji su davali i koji će nastaviti da daju svoj stručni i profesionalni doprinos.

  Sretan 1. Maj.

  Autor: Nezavisni sindikat radnika u zdravstvu BDBiH
  --