More

  Nezadovoljni ljekari privatnici, nezadovoljni i u JZU – šta je sa pacijentima?

  Privatni ljekari iz Brčko distrikta nezadovoljni, iz JZU tvrde da su nezadovoljni i oni, dok pacijente, čini se, niko ništa ne pita...

  - Advertisement -

  Privatni ljekari iz Brčko distrikta nezadovoljni su načinom na koji se pacijenti upućuju na subspecijalističke i dijagnostičke preglede u privatne zdravstvene ustanove sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) u ovom gradu ima potpisan ugovor o saradnji, glavnog krivca vide u rukovodstvu Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar Brčko” (JZU), iz ove institucije tvrde da su nezadovoljni i oni, dok pacijente, čini se, niko ništa ne pita, piše portal BDC televizije, prenosi Otisak.ba.

  Iz Udruženja privatnih doktora medicine i stomatologije tvrde da su doktori porodične medicine dobili instrukciju da pacijente šalju u Bolnicu, kako bi ona preuzela način liječenja.

  “Inače su poremetili ustaljenu praksu da subspecijalistički pregledi idu na veliku uputnicu u Fond, a oni su davali mogućnost pacijentu da bira gdje će se liječiti”, rekao je dr Radomir Elez, predsjednik ovog udruženja.

  Elez pojašnjava da je FZO raspisao konkurs na koji se javila JZU i svi privatnici koji su zainteresovani, te da su prošli oni koji zadovoljavaju kriterije.

  “Ovo je iznenada, da li zbog ličnih sukoba Fonda i JZU, ali su poremetili sve odnose i to na uštrb nas iz privatnih zdravstevnih ustanova” rekao je dr Elez.

  Iz JZU tvrde da su kritike ljekara privatnika upućene na pogrešnu adresu jer prihodima od oko 74.000 osiguranika u Brčko distriktu raspolaže FZO, te da su njihova nastojanja da sve što mogu sami i urade, kako bi troškovi Fonda, koji su prešli cifru od osam miliona tokom prošle godine, bili smanjeni.

  “Tu je problem terminološki. Upućivanje u privatne ordinacije se tretira kao upućivanje van Brčko distrikta, što nije tačno. Znači, Fond ne želi sve ovo vrijeme da napravi korektan odnos sa javnim i sa privatnim sektorom. Naš je pregled šest maraka po cjenovniku iz 2002. godine, a kod njih su cijene recimo 50 maraka. Znači, može cijena da bude duplo viša, ali ne može da bude deset puta. Tu su problemi”, rekao je dr Dušan Stokić, zamjenik direktora JZU “Zdravstveni centar Brčko”.

  Iz JZU se žale da ni njima nije lako, jer već dva mjeseca 2018. godine rade bez ugovora sa Fondom.

  Zamjenik direktora Dušan Stokić navodi da je predloženi ugovor vrijedan oko 21 milion maraka, a da Fond plaća do 15 miliona, dok mu je prihod oko 34 miliona maraka.

  “Mi smo zato da se javni i privatni sektor izjednače u svemu – i pravima i obavezama. Nama se plaćanje usluga vrši paušalno i moramo se uklapati u to. Od 34 miliona Fonda mi dobijemo 15 miliona. Mi pružamo 90% usluga za 74.000 osiguranika Fonda. Da li je to srazmjer koji treba prihvatiti? Tu su problemi a ne u nama”, kazao je dr Stokić.

  Ne trebaju trpiti osiguranici

  U FZO kažu da nastoje pokušati riješiti komplikovanu administrativnu proceduru, jer osiguranici moraju prolaziti dugotrajne procedure ljekarske komisije i slično.

  S obzirom na to da se to može učiniti i u javnim i u privatnim ustanovama u Distriktu, ponuđeni su isti uslovi na konkursu, što bi isključilo odlazak u kliničke centre van Brčko distrikta.

  “To je funkcionisalo bez problema sve do kraja 2017. godine. I jedni i drugi su radili pod istim uslovima, osigurano lice je bilo to koje je biralo gdje će tu uslugu obaviti. Imali smo promet i sa jednima i sa drugima. Što se tiče problema koji je nastao, očigledno da će i jedna i druga strana morati sjesti i riješiti problem, jer zbog različitih stavova ne trebaju trpiti osiguranici”, rekla je Aleksandra Tučić, direktorica FZO.

  Namjera Fonda je bila unaprijediti još neke usluge, kako bi osiguranici što više zdravstvene zaštite dobijali u Brčko distriktu, bez odlaska na klinike širom zemlje i regiona.

  No, prije toga JZU i privatnici moraju riješiti međusobni problem, zaključuje BDC.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceBDC TV

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty six + = sixty five