More

  Neviđeni interes za „Sastavljam se“ Vanje Stavanović u Brčkom/FOTO

  - Advertisement -

  „Moć kulture i umjetnosti je potcijenjena u društvu i vremenu u kojima živimo“. Ovo je jedna od poruka osnivača i utemeljitelja Legata Ekmečić, najveće umjetničke zadužbine u historiji Brčkog.

  Ovu činjenicu potvrdio je kulturni događaj,  koji je organizirao Legat Ekmečić u petak, 3. novembra 2023. godine u izložbenom salonu gradske vijećnice. U pitanju je prva samostalna izložba polaznice radionica crtanja i slikanja Vanje Stevanović, simboličnog naziva „Sastavljam se“. Izložba se razlikovala od drugih, sličnih programa ili dešavanja, i po mnogo čemu zaslužila karakter kulturnog događaja sa nadvremenim porukama i historijskim potencijalom.

  Na otvaranje izložbe došlo je nekoliko stotina građana, svih generacija i uzrasta, i treba li naglasiti svih tradicija i svjetonazora. Tako masovna posjeta izložbi i strpljivo čekanje u redovima pred vijećnicom bilo je  znak da su ljudi došli vidjeti izložbu i iskazati  ljubav i zahvalnost prema Vanji. I zbog toga je ova izložba bila događaj. Sve manje i sve rjeđe smo svjesni i spremni pokazati ljubav i zahvalnost jedni drugima.

  Platon je, pozivajući se na Hesioda, ukazivao na činjenicu, da je ljubav prethodila stvaranju svijeta i uslov spajanju svega ostalog. A ljubav se opet, posebno manifestira u odnosu učitelj-učenik. Vanja Stevanović je primjer prosvjetne radnice koja je rastrošno i nesebično emanirala ljubav prema poslu i učenicima.

  Vanjin ulazak u slikarstvo desio se spontano ali sigurno ne slučajno. Svojim prepoznatljivim stilom polako je otvarala dušu otkrivajući čarobnu  igru svjetlosti i sjene i ljubav prema prirodi i ljudima.

  Vrlo nadahnute impresije o izložbi, sa prisutnima je podijelio Zoran Dragičević, nastavnik likovne kulture iz Brčkog. O Vanjinom umjetničkom razvoju i višegodišnjem iskustvu u radu govorila je njena mentorica Mensura Kadrić a izložbu je u ime Legaa Ekmečić otvorio Ćazim Suljević, prijatelj porodice Ekmečić i potpredsjednik upravnog odbora Legata.

  Vanja Stevanović, rođena je 4.9.1976. u Vinkovcima. Rodom je iz Orašja. Srednju muzičku školu i Pedagoški fakultet  završila je u Bijeljini. Po zanimanju je prof. razredne nastave i muzičke kulture. Kao nastavnik klavira u Osnovnoj muzičkoj školi u Brčkom radi od 1995. do 2000, zatim prelazi u Petu osnovnu školu na poziciju nastavnika muzičke kulture gdje radi i danas. Kao nastavnik učenicima prenosi ljubav prema muzici i sceni i već duži niz godina sa školskim horom osvaja veći broj prvih nagrada na takmičenjima. Pored rada u školi zaljubljenik je u horsku duhovnu muziku. Od 2010. godine vodi mješoviti crkveni hor ” Sv. Stefan Dečanski” koji je u godinama postojanja ostvario zapažene rezultate. Igrom slučaja 2020. godine, na nagovor koleginice Selme Martinović, pridružuje se likovnim radionicama Legata Ekmečić gdje uz pomoć mentora Mensure Kadrić uranja u svijet likovne umjernosti. Za vrlo kratak period pronalazi sebe u toj oblasti i ubrzo izlaže svoje radove na četiri zajedničke izložbe. Iz te ljubavi, posvećenosti, rada i povjerenja Legata proistekla je prva samostalna izložba.

  Izložba se može posjetiti svakim radnim danom od 9 do 15:30 u izložbenom salonu gradske vijećnice” , navedeno ja na stranici Legat Ekmečić.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  64 − = sixty two