Nermin Salijević oslobođen od optužbi za ratne zločine

Foto-ilustracija

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH uputilo je danas saopštenje koje prenosimo u cijelosti.

  • Nermin Salijević (52) iz Brčkog zvani Gumeni, koji je optužen da je sredinom 1992. godine u predratnoj opštini Brčko počinio ratne zločine prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti, nepravosnažno je oslobođen od optužbi. Osnovni sud Brčko distrikta BiH ocijenio je da nije dokazano da je Salijević počinio krivična djela ratnog zločina koja su mu stavljena na teret optužnicom iz 2014. godine.

Podsjetimo, Tužilaštvo Distrikta optužilo je Salijevića da je kao pripadnik oružane formacije HOS zajedno sa Salaj Redžepom i drugim licima vršio povrede tjelesnog integriteta i mučenja, primjenjujući naročito ponižavajuće i uvredljive postupke kojima se vrijeđa ljudsko dostojanstvo. Optužnicom u sedam tačaka njemu je stavljeno na teret da je fizički i psihički zlostavljao veći broj civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti, koji su bili zatočeni u krugu bivšeg šumskog gazdinstva Okrajci.

S tim u vezi, Tužilaštvo Distrikta optužilo je Salijevića za krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva (iz člana142 Krivičnog zakona SFRJ) i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika (iz člana 144 istog zakona) dostavivši sudu, pored izjava oštećenih, više od stotinu materijalnih dokaza. Optužnicom ga se tereti da je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba kao saizvršilac vršio mučenje, nečovječno postupao, nanosio velike patnje i povredu tjelesnog integriteta i zdravlja prema civilnom stanovništvu (tačke 1, 2, 4 i 5), odnosno prema ratnim zarobljenicima (tačke 3, 6 i 7).

Optužnica

Po održanom glavnom pretresu u prvostepenom postupku, Salijevića je Osnovni sud oslobodio od optužbi po svih sedam tačaka optužnice ocijenivši da nije dokazano da je počinio krivično djelo za koje se optužuje. Slijedi izrada i dostavljanje pisanog otpravka presude strankama, a pošto potvrdi njen prijem, Tužilaštvo će zastupanje optužnice nastaviti pred Apelacionim sudom Distrikta kojem će izjaviti žalbu.

--