Neprocjenjiva donacija Biblioteci Atik-Savske džamije Brčko

Autor: Kristian Bilić

Značaj i važnost biblioteke kao polazne tačke (pre)odgoja i izgradnje društva znanja prepoznaju i institucije koje pored svojih redovnih aktivnosti potpomažu i one koji su u fazi nastanka. Gazi Husrev-begova biblioteka, kao najveća i depozitna biblioteka Islamske zajednice u BiH, nastoji biti baza i podrška ostalim bibliotekama, kako onim afirmiranim, tako i onim u nastajanju, koje tek započinju svoj rad.

Tako su jučer, 25.01, Gazi Husrev-begova biblioteka i Vakufska direkcija donirale ogroman knjižni fond Biblioteci Atik-Savske džamije „Muderis Abdulgani Ibrahimbegović“.

Gazi Husrev-begova biblioteka, stara 484 godine, koja njeguje i čuva kulturno blago Bosne i Hercegovine odlučila se na suradnju sa brčanskom bibliotekom „Muderis Abdulgani Ibrahimbegović“ i tim povodom donirala preko šest stotina naslova.

Među doniranim naslovima, značajan je procenat kapitalnih djela, a ono najzanimljivije, jesu djela iz perioda Austro-Ugarske, Kraljevine SHS te NDH. Djelo koje plijeni pažnju zasigurno je „Istočno blago“ koje je sabrao i preveo Mehmed-beg Kapetanović-Ljubušak iz 1896. godine. Pored njega je nekoliko desetina djela iz tog perioda.

Biblioteka Atik-Savske džamije je za svega mjesec dana akcije prikupila preko dvije hiljade naslova, a od juče, ima neprocjenjivu vrijednost. Među djelima, dosta je onih čija su posljednja izdanja štampana u 19. vijeku.

Naš narod zna reći, aludirajući na važnost prvih koraka u nastanku nekog djela, da je najvažnije “skopčati” ispravno prvo dugme na košulji! U tom smislu Gazi Husrev-begovu biblioteku smatramo kao direktnog učesnika u izgradnji ako Bog da divnog projekta.

Emir ef. Hasanović

Značajnu donaciju je uručila i Vakufska direkcija na čelu sa dr Senaidom Zajimovićem, kojeg je Hasanović upoznao i sa daljnjim planovima izgradnje edukativnog centra u haremu Atik-Savske.

Ova ustanova je godinama podrška, gotovo svakom projektu koji se realizira na području gdje djeluje Islamska zajednica. Prema tome, ni naša biblioteka nije izuzetak. Upućujemo riječi zahvalnosti ovom divnom kolektivu na svemu što rade u korist šire društvene zajednice. Vakufska direkcija je jedna od najvažnijih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Ona upravlja vakufskom imovinom u Bosni i Hercegovini.

Emir ef. Hasanović

Ove dvije institucije su oduševljene radom Atik-Savske džamije na čelu sa mr Emir-ef. Hasanovićem, te su, ponudile suradnju i najavile službenu posjetu.

--