More

  Neobavezujuće mišljenje OSA-e kad se kupuje oružje

  Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine reagirala nakon odluke Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska da kupi puške za policiju.

  U proceduri nabavke oružja Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine daje mišljenje koje nema obavezujući karakter, istaknuto je u saopćenju ove agencije nakon odluke Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska da nabavi oružje za policiju.

  Kako su napomenuli, dozvolu za nabavku oružja daje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, uz pismenu saglasnost Ministarstva odbrane, Ministarstva sigurnosti i Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

  Navodi se kako u kontekstu davanja mišljenja za uvoz ili izvoz oružja, vojne opreme i robe posebne namjene, koje nije obavezujuće, OSA ustupa svoje eventualno negativno mišljenje, ukoliko raspolaže podacima o nepravilnostima s certifikatima krajnjih korisnika.

  MUP RS-a kupio 2.500 pušaka

  Također, negativno mišljenje se daje ako postoje nepravilnosti koje se odnose na pošiljku, a koje se mogu ogledati u upućivanju u države koje su pod embargom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda ili drugim međunarodnim zabranama, odnosno u vezi s podacima da li se među oružjem mogu naći i sredstva koja potiču iz nelegalnih izvora.

  “Imajući u vidu potrebu istinitog informiranja građana Bosne i Hercegovine, prilikom davanja mišljenja u proceduri nabavke oružja za potrebe MUP-a RS-a, OSA je ispoštovala zakonom propisane odredbe”, navodi se u saopćenju iz OSA-e.

  Ranije u četvrtak su bh. mediji objavili kako su Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i OSA dali su pozitivno mišljenje za uvoz oružja i vojne opreme za potrebe MUP-a RS-a.

  Riječ je o kupovini 2.500 automatskih pušaka za policiju RS-a.

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × five = 30