More

  Nema zataškavanja – Potvrđeno pisanje Oslobođenja: Kakvu je zadaću od EU dobio Halil Lagumdžija

  - Advertisement -

  Kako je Oslobođenje i ranije pisalo, Evropska unija, odnosno nadležne evropske sigurnosne agencije neće dozvoliti da se  zataškaju slučajevi bazirani na dešifrovanoj komunikaciji putem Sky, Anom i drugih aplikacija. Potvrda ove tvrdnje stigla je nedavno na ruke predsjedniku VSTV-a Halilu Lagumdžiji.

  Kako smo saznali od naših izvora, u dopisu, kojeg je uputio Odjel za vladavinu prava Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, od VSTV-a je zatraženo da od svih tužilaštava u BiH, koja rade na predmetima u vezi sa ovim aplikacijama, prikupi i proslijedi precizne statističke podatke o dosadašnjim aktivnotima, piše Oslobođenje.

  Konkretno, od VSTV-a se traži da prikupi i dostavi podatke o: broju istraga u navedenim predmetima, broju podignutih optužnica, broju potvrđenih optužnica, broju nosilaca funkcija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti koji su uhapšeni po ovom osnovu, broju nosilaca pravosudnih funkcija koji su uhapšeni po ovom osnovu, te broju pripadnika policijskih agencija koji su uhapšeni po ovom osnovu.

  Rok za dostavu ovih podataka ističe u ponedjeljak, 2. oktobra.

  Pred Lagumdžijom, odnosno VSTV-om nije bio nimalo jednostavan postao, s obzirom da u Bih postoji ukupno 19 tužilaštava i to Tužilaštvo BiH, Federalno tužilaštvo, Republičko javno tužilaštvo RS-a, 10 kantonalnih tužilaštava u FBiH, pet regionalnih tužilaštava u RS-u, te Tužilaštvo Brčko Distrikta.

  Podsjećamo, do sada je u Bih potvrđeno nekoliko optužnica u slučajevima gdje su kao dokazi korištene dešifrovane poruke poslane putem Sky ili Anom aplikacija. Prva potvrđena optužnica bila je protiv Dalibora Railića i ostalih, koji su optuženi za ubistvo policijskog inspektora Radenka Bašića u Prijedoru.

  Osim toga, izrečena je i jedna presuda, u vezi sa akcijom Diablo 2. Alem Zukić, koji je bio jedan od optuženih u ovom slučaju, sklopio je sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom BIh. Na osnovu tog sporazuma osuđen je na godinu dana zatvora, uz  novčanu kaznu od 4.000 KM i oduzimanje nelegalno stečene imovine u iznosu od 2.000 eura.

  Vrijedi spomenuti i da je Vrhovni sud FBiH, u slučaju protiv bivšeg načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića odbio pritužbu njegove odbrane na dokaze, te donio odluku da presretnuta komunikacija putem Sky ili anom aplikacija može biti korištena kao validan dokaz u postupku.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + twenty seven = 35