More

  Nema sredstava za prevoz učenika s invaliditetom u Brčko distriktu

  spot_imgspot_img

  Krajem ove sedmice, roditelji učenika s invaliditetom, koji koriste usluge specijalizovanog školskog prevoza – prilagođenog kombija, dobili su obavještenje Crvenog krsta-križa Brčko distrikta BiH da ova organizacija prestaje sa pružanjem usluge prevoza zbog nedostatka sredstava.

  Podsjećamo, Crveni krst-križ ovu uslugu pruža od 2018. godine, na inicijativu Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, budući da prevoznik koji obavlja školski prevoz djece nije obavljao kvalitetno ovu uslugu.

  Prevoz koristi 8-9 djece u uslovima pandemije, vozilo je uslovno, toplo, čisto i prilagođeno. Obezbjedili smo i osvježenje za djecu, budući da ima djece koja u jednom smjeru u vozilu provedu oko sat vremena.

  Crveni krst-križ

  Sredstva za prevoz djece nisu bila osigurana ni u budžetu tokom 2020. godine, odnosno za dio školske 2020/2021 godine, a do sad nisu osigurana ni za ostatak tekuće i dio predstojeće školske godine.

  Procjenjuje se da je na godišnjoj razini potrebno oko 25 000 KM za troškove prevoza i održavanja vozila, koje je Crveni krst – križ tražio od nadležnog Odjela za obrazovanje. Uvidom u prijedlog Budžeta Brčko distrikta za 2021. godinu, vidljivo je da su putni troškovi obezbjeđeni za sve osnovne škole, pododjele i druge organizacione jedinice.

  Komentar novog šefa Odjela za obrazovanje Zorana Bulatovića (PDP) nismo dobili, budući da je isteklo radno vrijeme i nisu dostupni za komentar.

  Autorica: Ana Kotur Erkić

  Čitano

  Povezani članci