More

  Neizvjesno usvajanje budžeta BiH za 2018. godinu

  U budžetu od 950 miliona konvertibilnih maraka planirana su sredstva, između ostalog, i za provođenje izbora u narednoj godini.

  - Advertisement -

  Bosna i Hercegovina u novu godinu ulazi bez usvojenog budžeta. Stranka demokratske akcije tražila je zakazivanje hitne sjednice državnog parlamenta do Nove godine, što je predsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto odbila.

  Zastupnički dom Parlamenta te zemlje nije ni raspravljao o prijedlogu koji su usvojile sve druge instance. U budžetu od 950 miliona konvertibilnih maraka planirana su sredstva, između ostalog, i za provođenje općih izbora u narednoj godini, za višegodišnje projekte budžetskih korisnika i stavljanje u funkciju državnog zatvora.

  Ako ne bude usvojen, moguće je donijeti odluku o privremenom finansiranju, ali tada sredstva moraju biti na istom nivou kao 2017. godine.

  Državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda potvrdio je da je spremna odluka o privremenom finansiranju, ali i nju treba potvrditi Parlament.

  Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je 22. novembra Nacrt Zakona o državnom budžetu. On iznosi blizu dvije milijarde maraka.

  Za finansiranje državnih institucija predviđeno je 970 miliona maraka, od toga za isplatu plaća i naknada 570 miliona maraka.

  Ostatak od nešto više od milijardu maraka predviđen je za servisiranje vanjskog duga.

  O mogućoj parlamentarnoj većini koja bi usvojila budžet za Al Jazeeru su govorili zastupnik SDA Šefik Džaferović i zastupnik HDZBiH Nikola Lovrinović.

  “Vjerujemo da će svi biti odgovorni kada budu razmišljali o donošenju, o dizanju ili nedizanju ruku. Znamo šta to znači za cijelu godinu dana, za funkcioniranje Vijeća ministara i cijele vlasti”, rekao je Lovrinović.

  Upitan smatra li da će biti politikantstva, Džaferović je rekao da je to već na sceni, “ali ja želim da vjerujem da će na kraju prevladati odgovornost svih političkih aktera i da ćemo imati usvojen budžet. Vjerujem do konca ove godine. Pazite, Parlament se ovakvim postupanjem dovodi u vrlo neugodnu situaciju. To će biti prvi put da su sve institucije Vijeća ministara, koje je pravilo Nacrt, Predsjedništvo, koje je službeni predlagač, odradili svoj posao, da je budžet došao u Parlament, da je prošao komisijske faze i da je onda stao u Predstavničkom domu. To je jedna vrlo neugodna situacija za Parlament i volio bih da svi poduzmemo napore i korake da iz nje izađemo tako što ćemo zakazati sjednicu do konca ove godine i usvojiti budžet.

  SBB najavljuje amandmane

  “U okviru parlamentarne većine imamo neke političke stranke koje najavljuju amandmane na budžet. Mi ćemo, naravno, te amandmane raspraviti, ali, kako god se odlučilo o njima, budžet mora biti usvojen i ja želim da vidim da stranka koja to najavljuje to na kraju neće učiniti. SBB, Savez za bolju budućnost, najavljuje amandmane. U okviru vladajuće koalicije, u okviru postojeće parlamentarne većine mogli smo da čujemo da će iz redova opozicije doći neki amandmani, ali još nismo mogli da vidimo koji su to niti da čujemo”, rekao je Džaferović.

  Upitan može li budžet biti usvojen bez SBB-a, Džaferović je kazao: “Mi računamo na podršku parlamentarne većine. SBB je dio parlamentarne većine i računamo da, ukoliko se svi poslanici iz vladajuće većine budu ponašali odgovorno, mi imamo parlamentarnu većinu da usvojimo budžet.”

  Predsjedavajući Kluba zastupnika SBB-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine Mirsad Đonlagić kaže da ta stranka amandmanima na budžet samo želi popraviti stanje u pojedinim oblastima.

  “Predložili smo da se blizu 600.000 maraka koje članovi Predsjedništva i Vijeća ministara dijele kao interventna sredstva preusmjere za sport i obrazovanje. U tim oblastima se zbog nedovoljno finansijskih sredstava ne mogu obavljati ni elementarne funkcije. Smatramo da treba povećati budžet pojedinih ministarstava. Svi koji žele da poprave stanje u ovoj zemlji budu optuženi da prave probleme”, kaže Đonlagić.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − 3 = four