More

  Nedostatak dijagnostike i česte izmjene ljekara u dječijem dispanzeru JZU Brčko

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Godinama unazad, dijagnostički pregledi osiguranika Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta zbog nedostatka određenih aparata obavljaju se u privatnim ustanovama, kako u Distriktu tako i u susjednim gradovima odnosno državama. 

  Precizan podatak o novčanim iznosima koji su se prelili na račune privatnih zdravstvenih ustanova nema, ali je za pretpostaviti da se radi o stotinama hiljada maraka.

  Istražujući šta imamo a šta nemamo obratili smo se JZU Brčko distrikta od kojih smo dobili informaciju šta je nabavljeno od dijagnostičke opreme te šta se tek planira nabaviti.

  U odgovoru kojeg potpisuje prim. dr Nihad Šibonjić navodi se da Zdravstveni centar Brčko raspolaže s nekim dijagnostičkim aparatima a samo u posljednje tri godine nabavljeni su sljedeći aparati: CT – 128 slajsni, digitalni mamograf i digitalni RTG – aparat za skopiju i radiografiju. U toku je i nabavka dva digitalna radiografska aparata  te aparat za magnetnu rezonancu, navodi se u odgovoru te naglašava i da su u planu nabaviti  novi ultrazvučni aparat. 

  Primjedbe koje smo zaprimili od građana odnose se  na  čestu izmjenu ljekara u Domu zdravlja. Naročito su nezadovoljni  izmjenom ljekara koji  određeno vrijeme provedu u dječijem dispanzeru radeći sa najosjetljivijom kategorijom pacijenata, dok ne dobiju specijalizaciju ili jednostavno ne nađu posao u inostranstvu. I sa ovim pitanjem obratili smo se direktoru JZU, a dobili smo sljedeći odgovor koji prenosimo u cjelini i bez izmjena.

  “Kada je u pitanju situacija sa doktorskim kadrom u dječijem dispanzeru u zadnje dvije godine ista je bila promjenjiva. Naime, upoznati ste sa dešavanjima u vezi sa Covid 19 u našoj ustanovi gdje je veliki broj doktora bio angažovan u Covid timovima. Nadalje, pojedini doktori su ispunili uslove za odlazak u penziju. Sve su to činjenice koje su uticale na promjenu doktorske strukture u dječijem dispanzeru”, navodi u odgovoru kojeg potpisuje Šibonjić.

  Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.

   Omladinski centar “Vermont” i Otisak.ba 
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img