More

  Nedim Hamzabegović: Vermont perač javnog i donatorskog novca

  Javna je tajna da se u Brčkom na ovu organizaciju gleda kao na običnog perača javnog i donatorskog novca.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Prije nekoliko dana je u brčanskim medijima najavljen početak projekta vezan za istraživanje korupcije pri zapošljavanju u javnim institucijama. Nije teško pogoditi da je famozna brčanska NVO OC Vermont nosilac projektnih aktivnosti. Javna je tajna da se u Brčkom na ovu organizaciju gleda kao na običnog perača javnog i donatorskog novca.

  Što su više projektnih aktivnosti provodili iz raznih društvenih oblasti, to je u tim oblastima sve više natruha i korupcije. Iako je ova organizacija programski orjentisana na mlade, ona se bavi svim i svačim, naročito onim gdje ima dosta novca. Tako su bavili se, doduše u pokušaju, reformom javne uprave, reformom pravosudnog sistema, izradom raznih strategija i akcionih planova pa sve do izrade sektorskih dokumenata na putu evrospkih integracija. Na sjednice Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine poziva se samo Vermont kao paravan za uvažavanje civilnog društva i na tim sjednicama se šutnjom doprinosi radu.

  Mi iz Udruženja građana Prizma Brčko smo uporno ukazivali na neprincipijelnost i dezorjeniranost Vermonta koji svojim djelovanjem slabi civilno društvo i čini ga kod građana nekredibilnim. Isticali smo to i na Godišnjoj skupštini antikorupcione mreže ACCOUNT u Sarajevu u dijelu sjednice kad se govorilo o razlozima slabosti civilnog društva. Pouzdano znamo da je ista NVO provela istraživanje u Brčkom o procesuiranju korupcije u 4 oblasti i nikada nisu upoznali javnost o rezultatima istraživanja kao što nikad nisu to činili povodom drugih istraživanja jer se nisu željeli zamjeriti gradskim ocima, a time bi umanjili šanse za obilate grantove iz brčanskog budžeta.

  Pozivamo brčansku vlast da se odrekne ove i sličnih organizacija koje su iznevjerile svoje programske ciljeve i zadatke jer one ni kao partneri nisu od koristi zato što ne popunjavaju prostor koji im pripada, ne vrše misiju koju su svojim statutom definisali a time su korisne samo pojedincima iz tih organizacija.

  Pozivamo organizacije sa državnog nivoa i druge mđunarodne organizacije koje podupiru rad NVO sektora u BiH da uskrate podršku dotičnoj organizaciji jer je ona parazit civilnog društva koji ga čini slabim i neefikasnim. Vrijeme je bilo da neko otvoreno ukaže na sve anomalije vezane za OC Vermont Brčko kako bi se civilnom društvu vratilo dostojanstvo, kredibilitet i kako bi se civilno društvo usmjerilo na svoje primarne ciljeve i zadatke.

  Autor: Nedim Hamzabegović

  Stavovi izraženi u tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + twenty six = thirty six