Nedim Hamzabegović: Predizborna agenda / Za državu sve – državu ni zašto

  Posebno je važno istaći da patriotske poruke i priče nemaju nikakvu vrijednost u društvu kojeg rastaču društvene bolesti mito i korupcija, piše Hamzabegović.

  Najveća šteta od korupcije za državu BiH jeste loš rejting u svijetu, piše autor [RAS Srbija - Ilustracija]

  Piše: Nedim Hamzabegović

  Predizborna kampanja je u punom jeku i sa svih strana nas obasipaju patriotske poruke brižnosti o državi, brige za narod te o posvećenosti političkih stranaka i političara pomenutim vrijednostima.

  Nakratko se čovjek upita radi li se o ozbiljnim i iskrenim porukama ili je u pitanju predizborni trik za dobijanje podrške koja obično nije ničim zaslužena. Zaboravljaju političari da narod više nije jednako naivan kao prije i da značajan broj birača sve više prati šta političari rade a manje šta govore.

  Posebno je važno istaći da patriotske poruke i priče nemaju nikakvu vrijednost u društvu kojeg rastaču društvene bolesti mito i korupcija.

  Oni koji bi trebali svojim djelovanjem i upravljanjem zapriječiti i suzbiti korupciju. To ne rade, već je, naprotiv, unapređuju i pospješuju koruptivne aktivnosti.

  Mito i korupcija – najgori vidovi administrativnog sijanja smutnje i nereda u društvu.

  Mito i korupcija kao opake društvene bolesti, ili pošasti koje razaraju društvo iz temelja, koje su uzrok smutnje i nereda, kvarenja međuljudskih odnosa, kvarenja morala i predstavljaju najgori oblik egoizma, postale su skoro normalna pojava u društvu.

  U javnom diskursu važi uvjerenje da se mito i korupcija ne mogu zaustaviti jer su u javnim institucijama njima podešene prilike i pogodnosti za razvoj.

  Ovdje se radi o problemu koji se zove sistemska korupcija i mito, i to je ono što ruši državu i društvo.

  Istinski patriotizam podrazumijeva izgradnju sistema u državi i njegovu primjenu kako bi se svakom građaninu osigurala jednaka prava i jednake mogućnosti.

  Ali, ne lezi vraže.

  Iako formalno postoji sistem razrađen do utančine on se svjesno zaobilazi od strane onih koji su zaduženi da ga provode.

  Tako naprimjer, pored postojanja institucija koje provode javne konkurse u zapošljavanju ili druge javne pozive gdje se raspoređuju javna sredstva, stvarno mjesto odlučivanja su neformalni sastanci predstavnika skupštinskih (vladajućih) većina na svim nivoima vlasti gdje se prilože imena i prezimena favorita i tu se suštinski završava sva procedura. Ono što formalno prođe procedure propisane zakonima i pravilnicima predstavlja puku formalnost.

  Ovako je i u svim drugim oblastima društva gdje se administrativnom smutnjom i neredom urušava država a demonstrira politička moć.

  Ako korupcija urušava državu u svim njenim elementima, ako ni vlast ne spori snažno prisustvo korupcije, ako nam odlaze mladi ljudi, ako se nedovoljno brine o državnoj imovini koju iskorištavaju susjedne države i tako podrivaju suverenitet naše domovine, s pravom se javnost pita o kakvom to patriotizmu govore političari s namjerom da obmanu birače.

  Posljedice mita i korupcije

  Mito i korupcija se nisu pomiješali ni sa jednim poslom a da ga nisu pokvarili, niti sa društvenim sistemom a da ga nisu na gore izmijenili. Koliko je kapitalnih projekata moglo biti realizovano od novca kojeg je pojela korupcija?

  Koliko je pokvarenjaka i grješnika dobilo prednost nad dobrim ljudima, samo zato što su svoju poziciju koju nikako ne zaslužuju, platili i podmitili.

  Najveća šteta od korupcije za državu BiH jeste loš rejting u svijetu. Kad već odgovorni u državi ne čine ništa na suzbijanju korupcije onda to čine Sjedinjene Američke Države koje polahko ali sigurno povećavaju broj bh. političara na svojoj crnoj listi.

  Birači konačno moraju radi svoga dobra i dobra svoje djece oprezno vagati poruke političara i pametno iskoristiti svoj glas koji ima ogromnu težinu ako se naivno ne potroši.

  Stavovi izraženi u tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Otiska.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty ÷ five =