More

  Nedim Hamzabegović: Noć odluke u kontekstu naših prilika

  spot_imgspot_img

  Piše: Mr.sci Nedim Hamzabegović

  U vremenima kada zapadamo u sve veće i kompleksnije probleme političke, ekonomske, moralne, obrazovne, sigurnosne i svake druge naravi došlo je vrijeme da prestanemo optuživati druge za ovakvo stanje i da prekinemo s očekivanjima da će neko drugi riješiti naše probleme. Trebamo otvoreno pogledati sebi u lice i priznati da smo i sami dio tih problema i da ustanemo rješavati ih.

  Najbolja prilika za „okretanje lista“ i sređivanje naših života jeste „Noć bolja od hiljadu mjeseci“. Noć u kojoj je počela objava Kur’ana Muhammedu, s.a.v.s., jeste noć u kojoj su se najviše približili jedno drugome, Zemlja i nebo, svijet materije i svijet duhovnosti.

  Kao najznačajnija noć u povijesti ovoga svijeta Lejletul-kadr je bremenita brojnim vrijednostima, od kojih izdvajamo one najbitnije gdje se odabrana, između ostalog, noć definiše kao Noć odluke i sudbine.

  Lejletul kadr je noć odluke zbog toga što je Stvoritelj Muhammedovom a.s. ummetu odredio da sve probleme i potrebe rješava koristeći razum i resurse koje mu je dao umjesto da čekamo da Stvoritelj interveniše u našim poslovima. Božija riječ, koja je pravilno shvaćena i najozbiljnije primjenjivana u životu od Allahovog Poslanika, njegovih ashaba i kasnijih sljedbenika, promijenila je sudbinu čovječanstva. Kakav će utjecaj imati danas zavisi od nas!

  U ovoj noći se utvrđuje sudbina čovjeka ali i sudbina čitavih naroda i civilizacija. Naravno da je sudbina pojedinca i naroda vezana za prve riječi objave što znači da stalno učenje i proučavanje neminovno dovodi do ugodnijeg života.

  U našoj lokalnoj zajednici oni koji se pitaju trebaju dati priliku i povjeriti odgovorne poslove onima koji znaju i predani su povjerenim poslovima umjesto što to daju podobnim stranačkim poslušnicima koji su najčešće nedovoljno obrazovani a još manje predani povjerenim poslovima.

  Pozivam bošnjačke političare u brčanskoj vlasti koji drže do vjere da se ponašaju u duhu časti i dostojanstava jer su preuzeli emanet da služe građanima tako što će im konstantno unapređivati životne uslove kreiranjem radnih mjesta i izgradnjom infastrukture primjerene 21. stoljeću. Umjesto što učestvuju u vlasti koja je nestabilna i nesposobna potrošiti planirani budžetski novac, imaju obavezu kreirati vlast koja je stabilna i sposobna rješavati nagomilane probleme poput nedostatka privrednih aktivnosti a samim time i radnih mjesta zbog čega nam mladi i obrazovani ljudi konstantno odlaze tražeći posao i druge uslove za normalan život sebi i svoje porodice. Ne može se kolektivnim i ciljanim iftarima saprati odgovornost za nerješavanje očiglednih problema.

  Večerašnja noć je i Noć časti koja istovremeno pokazuje čast čovjeka dostojnog da primi i sasluša Riječ Allahovu i sposoban je pretočiti u svoj život. Ove noći također je obznanjeno da čovjek ne robuje nikome drugome nego samo Allahu, dž.š., što mu daje slobodu, širinu i najveću počast! Građanin musliman ne smije poltronisati političkim moćnicima bez obzira na dobijeni posao ili neko drugo građansko pravo već je naprotiv dužan sve učiniti da onima u vlasti ukaže na pogreške i traži od njih da koriguju svoje ponašanje koje nije u skladu sa ukazanim povjerenjem.

  Lejletul kadr je i Noć znanja a poznato je  da onaj ko ima informaciju ima moć. Kur’an od nas traži da budemo obrazovani i informirani. Bez obzira na godine života traži se konstantno učenje i obrazovanje, profesionalno i vjersko. Evropski koncept cjeloživotnog učenja je podudaran sa islamskim pogledom na znanje i samim time je naša obaveza da se obrazujemo u više pravaca jer se život brzo mjenja a tako i potrebe na tržištu rada.

  Ova noć je i Noć mira a mir čovjeka se ostvaruje kroz stalno sjećanje na Stvoritelja. Kur’an dariva čovjeku mir savjesti: on je svjestan svoje nemoći i Božije svemoći, svoje grešnosti i Božijeg htijenja za praštanjem.

  Dariva mu i mir kuće jer samo oni koji su uistinu svjesni Boga grade harmoniju i lijepi život u svojoj porodici.

  I na koncu, dariva mu i mir društva kroz uvažavanje drugog, kao sina ili kćeri Ademove, s.a., nastojanje ulaganja svojih potencijala u ono što je pozitivno i korisno, organizirani i dobro isplanirani rad, odgovoran odnos prema vremenu, kako ga kvalitetno trošimo, to su putevi uspostave zdravog društva, a samim tim i mira u njemu.

  Da nam Allah, dž.š., u ovim mubarek danima i noćima očisti dušu, prosvijetli um, otvori oči i osnaži volju da odvažnije krenemo putem našeg uspjeha zajedno sa našim sugrađanima drugih vjera! Amin!

  Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Otiska.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + forty three = 47

  Čitano

  Povezani članci