More

  Nedim Hamzabegović: (Ne)transparentnost javne uprave

  spot_imgspot_img

  Piše: Nedim Hamzabegović

  Najveći neprijatelj korupcije je transparentan rad javne uprave i pristup informacijama i podacima kojima raspolažu organi javne uprave.

  Evropske integracije podrazumijevaju iskorak u ovom pravcu i svako odlaganje i odbijanje je produžetak agonije života u nepovjerenju i siromaštvu.

  Ako se u bankama u BiH nalazi 12 milijardi KM štednje građana, očigledno je riječ o nepovjerenju prema javnoj upravi i prilikama u zemlji.

  Kako očekivati strane investicije kad ni domaći ulagači nisu sigurni u ulaganje u vlastitoj državi.

  Za pretpostaviti je da u toj štednji građani Brčkog učestvuju bar sa pola milijarde i nije teško zamisliti šta bi značilo za brčansku privredu ulaganje tog iznosa.

  Brčanska javna uprava po pitanju transparentnosti radi po sistemu korak naprijed – nazad dva, jer imamo situaciju da je javna uprava dodatno reducirala otvorenost svoga rada po pitanju zapošljavanja u javnoj upravi.

  Transparentnošću do povjerenja građana

  Nerijetko smo u prošlosti slušali o bratimljenjima distrikta sa gradovima u regiji i dalekim zemljama kao štu su SAD a da nikad nismo imali priliku saznati efekte tih sporazuma.

  Ništa bolje nije ni kad je u pitanju rad organa uprave. Umjesto da povremeno gradonačelnik i članovi Vlade izađu pred javnost i upoznaju građane o dometima njihovih aktivnosti bez obzira na rezultate, imamo na sceni vraćanje unatrag po pitanju otvorenosti prema javnosti.

  Zar je problem da ovlašteni službenik obavijesti javnost zbog čega je, naprimjer, sklopljen loš ugovor o izgradnji brčanske zaobilaznice ili fabrike vode ili tržnice Arizona, ili pak ko je kriv za pogrešno uplaćene akcize i slično.

  U Sloveniji svaki građanin klikom miša na web-aplikaciju „Supervizor“ može vidjeti poslovanje svih slovenskih firmi sa državnim institucijama uz detaljne informacije.

  Otvorenost javne uprave koja uključuje njenu vidljivost i dostupnost građanima, ali i mogućnost učešća građana u donošenju odluka, formulisanju politika i propisa spada u osnovna načela evropskog upravnog prostora.

  Građani će uvijek razumjeti opravdane razloge za neuspjeh, greške ili zastoje te zbog toga nema potrebe forsirati netransparentan rad.

  Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Otiska.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty five + = 54

  Čitano

  Povezani članci