Nedim Hamzabegović: Nema reisa ko da sluša!

  Pred same izbore je reisul-ulema sugerisao bošnjačkom biračkom tijelu da nije mudro za državu da jedan narod drugome bira predstavnika, s obzirom na ustavno uređenje države i ukupne političke prilike u zemlji i regionu.

  Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović (Foto: AA / Arhiva)

  Piše: Nedim Hamzabegović

  Izbori su prošli i sa njima je nestala nada u bolje sutra. Halabuka oko provođenja izbornog procesa i brojanja glasova uništila je očekivanja građana da će nakon izbora krenuti nabolje.

  Kada državna institucija zadužena da pripremi i provede izbore totalno zakaže onda je zaista upitno šta bilo koja državna institucija može da uradi iz ustavne i zakonske nadležnosti.

  Iako su neki vjerski autoriteti indirektno ukazivali na ono što nije dobro u postojećoj situaciji izgleda da nisu dobili punu pažnju od onih kome su poruke odaslali.

  Tako je nedavno reisul-ulema Husein efendija Kavazović  našu zemlju opisao kao feudalnu državu u kojoj nad narodima vladaju despoti.

  Pred same izbore je reisul-ulema sugerisao bošnjačkom biračkom tijelu da nije mudro za državu da jedan narod drugome bira predstavnika, s obzirom na ustavno uređenje države i ukupne političke prilike u zemlji i regionu.

  Građani su ponovo izabrali iste politike a bošnjački glasovi su presudili u izboru člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

  Sve je suprotno od onoga što je reisul-ulema želio da se desi a to je demokratska vlast koja podrazumijeva punu odgovornost za svoj rad.

  Kud plovi ovaj brod?

  I prije izbora smo imali zastoj u procesima euroatlanskih integracija koje su jedini spas za našu zemlju u kontekstu geopolitičkih kretanja u svijetu.

  Nakon izbora će očigledno kočničari imati bolje uslove za djelovanje i samim tim ovoj zemlji biti kamen oko vrata u pokušaju da dopliva u mirne evropske luke.

  A te mirne evropske luke zovu mlade i obrazovane  ljude  ove zemlje i oni će, bez iakve sumnje, nakon naših „demokratskih izbora“  i olakšanih propisa u Njemačkoj, zajedno sa ostalom sposobnom i kvalifikovanom radnom snagom, otići i  ostaviti političare da uživaju u plodovima svoje despotske i destruktivne vladavine.

  Upitnik?

  Postoje li u ovoj zemlji snage koje mogu popraviti stanje? Ako i postoje onda one, na prvom mjestu, moraju neprekidno raditi sa građanima kako bi ih usmjerili da izbore koriste kao sredstvo za promjenu onih političkih faktora sa kojima nisu zadovoljni i koji nisu odgovorili na dato povjerenje.

  Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Otiska.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × nine = thirty six