Nedim Hamzabegović: Na čijoj su strani bošnjački političari u Brčkom?

  Nakon istupa neprikosnovenog lidera SNSD-a i predsjednika manjeg bh. entiteta u emisiji Ćirilica, za bošnjačke predstavnike u brčanskoj većini mora postati obaveza izbacivanja brčanskog SNSD-a iz većine, piše autor.

  Posljednjih dana javnost bruji i žestoko reaguje na istup Milorada Dodika na jednoj srbijanskoj televiziji [Arhiva]

  Piše: Nedim Hamzabegović

  Već duže vrijeme traje pokušaj preslaganja većine u brčanskoj vlasti i akteri tih pokušaja ističu brojne razloge među kojima su najupečatljiviji nesposobni kadrovi na ključnim pozicijama i krajnja namjera pojedinih političkih opcija u brčanskoj većini.

  U tom procesu postoje razne kombinacije ali sa protokom vremena primijeti se određena osnova koja se grčevito čuva, što bi se u narodu reklo, čuva se ko oči u glavi.

  Nedavno je iz većine izbačen SDS i to uz pomoć bošnjačkih predstavnika u većini ali za bošnjačke predstavnike su HDZ i SNSD poželjni u svakom pogledu pa makar zbog HDZ-a vlast ne može djelovati u punom kapacitetu.

  Uzaludni su pokušaji tri opoziciona hrvatska zastupnika da postanu dio većine jer imaju neophodan zastupnički kapacitet sa kojim bi vlast bila potpuna i ne bi bilo problema sa zakonima i odlukama gdje trebaju afirmativni glasovi kako u Vladi tako i u Skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Zašto su baš HDZ i SNSD nezamjenjivi Bošnjacima?

  Kompletna brčanska i bh. javnost zna koliko su pomenute stranke kočnica jačanju države Bosne i Hercegovine i koliko rade na njenom razgrađivanju koristeći pri tome državne institucije. Njihovi čelnici i ne kriju svoje namjere niti biraju riječi na tom planu.

  Nema sumnje da su brčanske organizacije tih stranaka važna karika u lancu djelovanja protiv države Bosne i Hercegovine i da koriste sve resurse koje im pruža učešće u brčanskoj vlasti.

  Stoga se snažno nameće pitanje na čijoj su strani predstavnici Bošnjaka u brčanskoj vlasti u kontekstu prilika koje su opisane.

  Odgovor se sam po sebi nameće ali i dodatno pitanje za čije interese bošnjački predstavnici u vlasti rade.

  Da li je čaša prelivena?

  Posljednjih dana javnost bruji i žestoko reaguje na istup Milorada Dodika na jednoj srbijanskoj televiziji u kojem je dotični na tako omalovažavajući način govorio o svemu što se odnosi na Bošnjake sa ciljem da se dodvori ukupnoj srpskoj javnosti pa je otišao tako daleko da je učenje ezana sa munara nazvao arlaukanjem.

  Nakon istupa neprikosnovenog lidera SNSD-a i predsjednika manjeg bh. entiteta u emisiji Ćirilica, za bošnjačke predstavnike u brčanskoj većini mora postati obaveza izbacivanja brčanskog SNSD-a iz većine.

  U suprotnom će javnost jednostavno zaključiti da se bošnjački predstavnici u vlasti slažu sa politikom Milorada Dodika i svim onim izrečenim u navedenoj emisiji.

  Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Otiska.

  1 KOMENTAR

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − three = 7