More

  Nedim Hamzabegović: Kako se grijati ove zime?

  spot_imgspot_img

  Piše: Nedim Hamzabegović

  Pred početak ovogodišnje sezone grijanja u javnosti se pominje problem nedostatka ogrevnog drveta i njegova visoka cijena. Nedavno je i šef vladinog Odjeljenja za poljoprivredu i šumarstvo ukazao da, ako se nešto ne poduzme na planu pošumljavanja i uvođenja reda u sječu šume, nadležni organi neće moći izdavati dozvole za sječu šume i u dijelu gdje je do sada to činjeno.

  Nadležno odjeljenje Vlade u djelokrugu svoga rada ima obavezu provođenje zakonskih propisa iz oblasti šumarstva u smislu racionalnog korištenja i zaštite postojećeg šumskog fonda kroz čuvanje šumskog fonda i planove i programe za proširenu reprodukciju šuma. Zakon o šumama nalaže između ostalog odgovorno gazdovanje šumama što obuhvata planiranje, uzgoj, zaštitu, njegu i korištenje šuma i šumskog zemljišta. Očigledno je da nadležni organ nije u cijelosti provodio zakonske odredbe što je dovelo do „pustošenja šuma“ što po zakonskoj definiciji podrazumijeva sječu koja nije odobrena kao redovan vid obnavljanja šuma, sječa rijetkih vrsta drveća i grmlja, podbjeljivanje stabala, oštećivanje stabala i njihovih dijelova, uništavanje i oštećivanje podmlatka i svaka druga radnja kojom se slabi prinosna snaga šume i šumskog zemljišta ili onemogućava trajnost šumske proizvodnje i ugrožava opstanak šuma i njihove funkcije.

  U čemu je problem?

  U Brčko distriktu Bosne i Hercegovine još od rata nema planskih aktivnosti na pošumljavanju koje jedino može biti garant opstanka šumskog potencijala. Uzimajući u obzir da u Brčkom nemamo ni gradsku toplanu koja bi sigurno smanjila udio drveta u grijanju javnih objekata i domaćinstava, kao i činjenicu da sve više raste potražnja za ogrijevnim supstratima na bazi drveta kao što su briket i pelet, opasnost po šumski potencijal u Brčkom je sve veći, ali je i sve veća potreba da se odlučno krene u plansko i stručno gazdovanje šumama koje podrazumijeva planiranje, uzgoj, zaštitu, njegu i korištenje šuma i šumskog zemljišta.

  Da ne bi otkrivali toplu vodu dovoljno je poslužiti se iskustvima iz ranijeg sistema kada su u okviru škola postojale organizacije MLADIH GORANA koje su obično vikendom, ali ponekad i radnim danom, pošumljavali ciljana područja. Učenicima srednjih i osnovnih škola su takve aktivnosti predstavljale svojevrsne izlete a šumska gazdinstva su dobijala pošumljena područja koja su nastavili stručno gazdovati.

  U kontekstu današnjeg života djece i mladih koji su vezani za internet i druge sjedalačke nefizičke aktivnosti, pokretanje i realizacija ovih projektnih aktivnosti donijeli bi višestruke koristi.

  U našoj lokalnoj zajednici je do sada potrošeno mnogo novca na kojekakve projekte koji iza sebe nisu ostavili skoro nikakav proizvod trajnog karaktera i tako su novci uzalud potrošeni. Projekat pošumljavanja bi preuzeo lidersku ulogu u kreiranju javnih politika po pitanju zaštite životne sredine i pravilnog rasta i razvijanja djece školskog pa i studentskog uzrasta. Nije potrebno izdvajati dodatne novčane iznose iz budžeta Brčko distrikta BiH već je dovoljno dosadašnju praksu dodjele novčanih iznosa preusmjeriti u projektne aktivnosti koje će imati trajni karakter, ali i krajnji učinci projektnih aktivnosti će imati trajni karakter u više pravaca.

  Poljoprivredna i medicinska škola treba biti pokretač i nosilac projektnih aktivnosti i zajedno sa drugim školama i nadležnim odjeljenjem Vlade Brčko distrikta početi sa projektnim zadacima a Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine preko nadležnog odjeljenja finansijski ispratiti ovaj projekat. Ovakav pristup rješavanja problema upravljanja šumskim potencijalom je u potpunosti u skladu sa evropskom praksom koja primjenjuje naučni i odgovorni pristup šumama koje imaju ključnu ulogu u održavanju sklada u prirodi.

  Koja je direktna korist i očekivani rezultati?

  Ciljna grupa su svi građani Brčko distrikta a posebno vlasnici šuma i Vlada Brčko distrikta BiH koja će projektnim aktivnostima provesti svoje nadležnosti i pokazati odgovoran odnos prema svojim ovlaštenjima. Direktnu korist će imati učenici škola koji će učešćem u pošumljavanju upražnjavati zdrav život u prirodi  i osigurati novčana sredstva za školske ekskurzije.

  Očekivani rezultati od realizacije naših projektnih aktivnosti se mogu mjeriti prije svega brojem novih sadnica različitih sorti i stabilnijom prirodnom ravnotežom. Osim toga, svaki učesnik pošumljavanja će daleko više cijeniti svoj trud i štititi šumu kako u javnom, tako i u privatnom vlasništvu.

  Stavovi izraženi u tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Otiska.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty two − 80 =

  Čitano

  Povezani članci