Nedim Hamzabegović: Demokratija DA, partokratija NE

  Imamo na sceni vladavinu partija, što znači podijeljeno i zatvoreno društvo!

  [Arhiva - Ilustracija]

  Piše: Nedim Hamzabegović

  Političke partije i stranke u našoj zemlji u principu djeluju kao društva jednog lica. Odnosi unutar stranaka se baziraju na bespogovornom i nekritičkom odnosu ostalih članova prema prvom čovjeku stranke na svim nivoima. Posebno je indikativan ignorantski odnos prema članstvu koje se uvažava samo onda kada je aktuelna predizborna kampanja u smislu motivisanja članstva da glasaju i ciljano daju glas stranačkim kadrovima.

  Ovakvo stanje i praksa se prenosi i preslikava na rad državnih institucija u koje stranke i partije delegiraju svoje kadrove i samim time prenose unutarstranački model rada i djelovanja. To znači da za takve kadrove zakoni i druge odredbe ne predstavljaju obavezujuću normu ponašanja i djelovanja, čiji je rezultat odsustvo pravne države i vladavine prava. Umjesto toga, imamo na sceni vladavinu partija, što znači podijeljeno i zatvoreno društvo!

  Birokratski kontrolisano društvo!

  Moć političkih partija nevidljivo oblikuje svijet oko nas, ali i u nama. Prihvatamo njihovu ideologiju onako spolja, bez kritičkog razmišljanja i bez razmišljanja o sebi. Duh partije oblikuje ispunjava državu i institucije. Ispunjava naš životni ambijent! Svi oni van partije liče na nekoga ko je  bez igdje ikoga.

  Sigurno se i mnogima od vas  desilo da vas otac uhvati nasamo i smrtno ozbiljnim tonom kaže da morate razgovarati:

  – Sine, sad si završio fakultet, bogu hvala, ozbiljan si čovjek i sve to… Znaš, možda je vrijeme da pronađeš sebi…

  – Posao? Pa i tražim, ali nije to lako kao u tvoje vrijeme.

  – Ma kakav posao, znam da je to danas teško naći, nego…

  – Šta? Da se ženim?

  – Ne, ne. Da pronađeš sebi stranku, bolan, i učlaniš se. Čisto da znaju za tebe ako im šta zatreba. Eto, ti si novinar, ima ona partija što drži televiziju, pa te mogu ubaciti ako im budeš odgovarao. Ali, ako ti se ne sviđaju, ne moraš… Nađi onu koja tebi odgovara, svakoj treba onog, kako se zove, portparola. A sutra se situacija okrene, tvoji pobijede i eto te – direktor radija!

  Očigledno je  da živimo u zemlji u kojoj je učlanjenje u političku partiju jednako važno, ako ne i važnije, od stupanja u bračnu zajednicu. To je pokazatelj da je demokratija ovdje upala u zamku koju stručno nazivaju partokratija.

  S pojmom „partokratija“ se često susrećemo a  najpotpunija definicija ovog pojma  kaže da je partokratija “paralelni poredak kojim partije  (naravno ne sve, ni svi u njima) uzdižu svoje interese iznad opštih potreba i podrivaju politički i ukupan sistem vrednosti, što predstavlja  najopasniju nuspojavu partokratije.

  Partokratija i sve negativno što ona nosi, uključujući i nesposobnost (ili nemogućnost) istražnih i pravosudnih organa da otkriju i/ili kazne bilo koji oblik nepotizma, korupcije i privrednog kriminala počinjenog od strane vlasti, je naša realnost i toga smo svjesni.

  Problem na koji želim ukazati je upravo naše mirenje s tim stanjem stvari. Maks Veber kaže da je “jedan dati politički poredak legitiman ako građani koji u njemu sudjeluju vjeruju u njega“.

  Kritičari partokratije smatraju da vladajuće partije danas pokazuju više diktatorskih sklonosti od komunista iz prošlog sistema. Partokrate, dakle, za cilj imaju uspostavljanje kontrole nad svim segmentima društva, da određuju ko i kako može raditi u sudskoj vlasti, javnom sektoru, pa čak i privatnom sektoru stvarajući sa odgovarajućim privatnicima kriminalnu spregu politike i ekonomije.

  Kako se boriti protiv partokratije?

  Bez rušenja partokratije nema nove paradigme. Zašto?

  Zato što partokratija nudi obamrlost građana i zagovara kolektivnu odgovornost. Nasuprot partokratije demokratija akcenat tstavlja na pojedinca i pojedinačnu odgovornost.Pojedinca koji se kroz svakodnevni život bori, radi, misli, osjeća budućnost!

   Izgraditi pojedinca koji nije zarobljen ideologijom i nekritički sluša šta mu vrh kaže, već  pojedinca koji je kreativan i intuitivan!

  Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Otiska.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  four × = forty